Northgold siktar på att borra i Österbotten, ser konsolideringsmöjligheter på sikt - vd
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Northgold siktar på att borra i Österbotten, ser konsolideringsmöjligheter på sikt - vd

Prospekteringsbolaget Northgold siktar på att prospektera i Österbotten och öka sina fyndigheter rejält framöver. För att nå målet reser bolaget kapital och noterar aktien på Nasdaq First North.

Tanken är att man inom 18 månader ökar fyndigheterna till 1 miljon uns guldekvivalenter, AuEq.

- Det tycker vi inte är ett för aggressivt mål givet att vi redan har en bas på 725 000 oz AuEq. Det handlar om att öka fyndigheterna med nära 300 000 oz, vilket vi planerar att nå genom borrningar av 5 000 meter, ett arbete som väntas slutföras i mitten av det här året, säger vd Mitch Vanderyd.

I Sverige har vi haft mycket skriverier om svårigheter med att starta nya gruvor. Beowulf Mining noterat på Spotlight Stock Market har exempelvis väntat flera år på en bearbetningskoncession för sin fyndighet i norra Sverige.

- Finland har en utmärkt lagstiftning, är rankat på tredje plats enligt Frasier Institutes 2020 policy perception index. Det är ett jättebra land att verka i för företag som oss, säger Northgold-chefen.

Han ser stora möjligheter för företaget att växa i Österbotten.

- Österbotten är ganska underutforskat. Vi har mycket att göra här i flera år. Det finns också på längre sikt konsolideringsmöjligheter för oss i närområdet, uppger Mitch Vanderyd.

Northgold har sitt huvudkontor i Stockholm, även om verksamheten har sitt fokus på Finland. Mitch Vanderyd är kanadensisk medborgare och har en karriär inom den stora kanadensiska råvarusektorn. Han har också varit analytiker med fokus på noterade gruvbolag.

- Jag har själv varit både gruvingenjör och analytiker. Jag har arbetat med och följt ett otal bolag av den typen som Northgold är. Jag vet vad vi måste göra för att skapa värden för aktieägarna, säger han.

Trots att han avser att hålla högt tempo i utvecklingen kommer det att dröja flera år innan vi ser intäkter från Northgolds guld. Enligt Vanderyd kan det att ta 3-5 år innan bolaget går från fasen att vara ett prospekteringsbolag till att bli ett gruvbolag. Han ser flera triggers för aktien framöver i takt med att bolaget kan presentera borresultat och uppdateringar av sina fyndigheter.

Noteringen innebär också att bolaget kan göra förvärv. Dock är inget på radarn.

- Vi utesluter inte förvärv i framtiden såklart, men det är inte fokus just nu givet den stora ytan som vi avser att undersöka i Österbotten med målet att öka fyndigheterna och leta efter nya fyndigheter.

Northgold siktar på att ta in cirka 44 miljoner kronor i kapital i samband med sin notering. Teckningstiden löper ut idag. Teckningskursen är 11,60 kronor per aktie. Totalt 73,6 procent av emissionen är säkerställd. Pre-money är värderingen 82,4 miljoner kronor.

Augment Partners är rådgivare.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Northgold

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Northgold

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt