Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Ökad

Ökad omsättning och vinst för Net Insight - 'svårbedömd marknad framöver' (uppdatering)

(Uppdatering avser vd-kommentar och ebitda)

Nätverksutrustningsbolaget Net Insight redovisar ökande omsättning och rörelsevinst under andra kvartalet jämfört med samma period året innan.

Omsättningen steg 17 procent till 110,1 miljoner kronor (94,1). I jämförbara valutakurser var ökningen 8,8 procent.

"Den stabila efterfrågan vi såg i början av året har fortsatt även in i detta kvartal och vi redovisar återigen tillväxt och ett förbättrat resultat", kommenterar vd Crister Fritzson och förklarar samtidigt att bolaget fått en viktig order från telekomoperatören Tre samt flera viktiga affärer med Nimbra Edge under perioden.

Ebitda-resultatet, enligt tidigare definition, blev 1,4 miljoner kronor (10,5), med en ebitda-marginal på 1,3 procent (11,2). Företaget ändrade definitionen av resultatmåttet vid årets början, där aktivering av utvecklingsutgifter inte längre läggs tillbaka. Enligt ny definition uppgick ebitda-resultatet till 24,6 miljoner kronor (24).

Rörelseresultatet blev 9,4 miljoner kronor (8,6), med en rörelsemarginal på 8,5 procent (9,1).

Resultatet före skatt var 13,9 miljoner kronor (7,5).

Resultatet efter skatt blev 11,8 miljoner kronor (7,0), en ökning med 68,6 procent mot föregående år.

"Under första halvåret har vi lyckats kompensera för ökade komponentkostnader och vi ser löpande över möjligheten att justera våra priser för att hantera ytterligare kostnadsökningar", säger Fritzson.

Resultat per aktie hamnade på 0,03 kronor (0,02).

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -23,8 miljoner kronor (23,5).

"Vi har ökat lagret under kvartalet för att säkra framtida leveranser, vilket även medfört en viss kostnadsökning. Utöver ökad kapitalbindning i lager har kassaflödet även påverkats negativt av att en stor del av kvartalets intäkter fakturerats i slutet av perioden", förklarar vd:n.

Avslutningsvis menar Fritzson att media- och telekombranschen är i snabb förändring, vilket bolagets produkter uppges stödja, men att rådande osäkerhetsfaktorer i omvärlden gör att marknaden kommer bli svårbedömd resterande del av året.

Net Insight, MkrQ2-2022Q2-2021Förändring
Nettoomsättning110,194,117,0%
EBITDA1,410,5-86,7%
EBITDA-marginal1,3%11,2%
Rörelseresultat9,48,69,3%
Rörelsemarginal8,5%9,1%
Resultat före skatt13,97,585,3%
Nettoresultat11,87,068,6%
Resultat per aktie, kronor0,030,0250,0%
Kassaflöde från löpande verksamhet-23,823,5


http://media.finwire.com/media/FWM0077E42-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Net Insight

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Net Insight

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt