Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Risk

Risk för besvikelser från de amerikanska storbolagen närmsta tiden - Di

Det finns risk för besvikelser när de amerikanska storbolagen släpper sina kvartalsrapporter för andra kvartalet närmsta veckorna. En fallande trend för vinsterna och ett stundande räntebesked ökar osäkerheten, menar Dagens Industris analytiker Ulf Petersson.

Många storbolag visar korten den här veckan, däribland tungviktarna Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon och Meta.

Petersson menar att rapporterna kommer prägla börsen kommande dagar, och spår att klimatet är mer svårflörtat efter uppgångarna förra veckan. Dessutom menar han att vinsttrenden för de amerikanska storbolagen är betydligt sämre än för de svenska.

"Sämst utveckling spås från e-handelsföretag Amazon vars vinst beräknas har rasat med 80 procent under perioden april-juni till följd av stigande inflation, en stark dollar och mycket höga jämförelsetal när fysiska butiker för ett år sedan mer eller mindre höll stängt", skriver Petersson.

Han menar därigenom att bolagens magnitud, där exempelvis Apple är värt mer än dubbelt så mycket som Stockholmsbörsens alla företag tillsammans, kommer bidra till att marknaden i Sverige påverkas av utfallen.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt