Riskkapitalbolaget Forbion ser stora möjligheter i life science-sektorn i börsturbulensen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Riskkapitalbolaget Forbion ser stora möjligheter i life science-sektorn i börsturbulensen

Life science-inriktade riskkapitalbolaget Forbion flaggade förra veckan upp i svenska Bioinvent efter att ha ökat sin ägarandel till 5 procent genom sin 360 miljoner euro stora Growth Fund 1. Forbion, som har 2,2 miljarder euro under förvaltning, lanserade förra veckan Growth Fund 2 i vilken 470 miljoner euro ska investeras i cirka 15 europeiska life science-bolag. Det uppger partnern Nanna Lüneborg i en intervju med Finwire.

På frågan om var i Europa man letar bolag lyfter hon fram Storbritannien som ett åtråvärt land och pekar på antalet bolag, tillgång till kapital och antalet investerare. Därutöver framhåller hon även Benelux-regionen (Belgien, Nederländerna, Luxemburg), Norden och Schweiz som intressanta områden.

Forbion tar allt som oftast en aktiv roll som ägare och siktar i regel på att bli den största eller en av de största ägarna. De brukar även investera i syndikat tillsammans med två eller fler likasinnade investerare, så att parterna kan vara med och delta i finansieringar tillsammans samt ge tillgång till sina nätverk.

På frågan om timingen av starten av den nya fonden svarar Lüneborg: "Jag tror att det är en jättebra möjlighet just nu för att det finns mycket värde att hämta i den noterade miljön och Bioinvent är ett bra exempel på det. Det är ett bolag som handlas till väldigt attraktiva värderingar just nu, med en riklig pipeline med fyra projekt i klinisk fas. De har en stark ledning och de har även inlett många olika samarbeten. För en investerare med färskt kapital så råder det intressanta tider att investera i sektorn, så jag tror att det är en perfekt möjlighet att starta en ny fond", anslår partnern.

Bioinvent är ett av nio bolag i Growth Fund 1 och Lüneborg förklarar att Forbion har "signifikant" uppföljningskapital som de avser att investera i innehavsbolagen.

Forbion startades 2006 och letar specifikt efter intressanta forskningsbolag inom onkologi, sällsynta sjukdomar, andningsrelaterade sjukdomar samt kardiovaskulära och ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar. Vanligtvis köper Forbion in sig i bolag genom deltagande i emissioner, men i fallet med Bioinvent handlade riskkapitalbolaget aktier direkt över börsen.

Imorse föreslog Bioinvents valberedning att Lüneborg väljs till ny styrelseledamot.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Bioinvent

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Bioinvent

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt