Nyhet

SAS överens med piloterna - strejken över

Flygbolaget SAS har kommit överens med pilotfacken om ett nytt kollektivavtal vilket sätter punkt för den 15 dagar långa strejken. Det framgår av ett pressmeddelande.

De två sidorna är överens om ett nytt 5,5 årigt avtal som inkluderar kostnadsbesparingar i linje med målen i SAS Forward-planen avseende piloternas villkor, samt tar bolaget ett steg närmare det övergripande målet om årliga besparingar på 7,5 miljarder kronor.

Vidare har SAS åtagit sig att återanställa 450 piloter gradvis fram till 2024 samt beviljat att piloternas ges en oprioriterad fordran på 1 miljard kronor i bolagets frivilliga finansiella rekonstruktionsprocess. Också tidigare rättsprocesser startade mot bolaget av pilotföreningarna eller enskilda piloter kommer att dras tillbaka.

"Med kollektivavtalen på plats kommer SAS nu också att kunna gå vidare i processen för att säkra finansieringen av bolagets löpande verksamhet under den frivilliga finansiella rekonstruktionsprocessen. Bolaget förväntar sig att finansieringsprocessen slutförs inom kommande veckor", skriver SAS.

Enligt SAS bedömningar väntas strejken ha haft en finansiell effekt som överstiger 1,5 miljarder kronor. Den har påverkat cirka 370 000 passagerare och lett till cirka 3 700 inställda flyg.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om SAS

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien SAS

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt