Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

SVT har tittat på skolvinsterna för största skolkoncernerna

SVT har granskat vinsterna för Sveriges ledande skolkoncerner Academedia, Engelska Skolan, Thorengruppen och Kunskapsskolan.

Bolagen har tjänat cirka 1,3 miljarder kronor det senaste året, enligt kartläggningen. Omsättningen har ökat till nästan 20 miljarder kronor. Academedia är störst. Under de senaste fem åren har de fyra skolkoncernerna tjänat 4,6 miljarder kronor.

- Sektorn växer, det har den gjort i 30 år, sedan friskolorna startade. Det går bra för Academedia, säger kommunikationsdirektören Paula Hammerskog till SVT.

Frågan om vinster i skolväsendet har blivit en valfråga för partier till vänster såsom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Regeringen har föreslagit en förändring i skolpengen som gör att de kommunala skolorna får mer pengar än de privata. Bakgrunden är att man har skyldighet att ta emot samtliga elever och erbjuda en plats nära hemmet.

Det finns flera andra skolkoncerner listade på börsen som inte ingår i granskningen.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skolvinsterna-4-6-miljarder-pa-fem-ar

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du högst sparränta just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella sparräntor för sparkonton för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien AcadeMedia

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79 % av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.