Nyhet

SVT har tittat på skolvinsterna för största skolkoncernerna

SVT har granskat vinsterna för Sveriges ledande skolkoncerner Academedia, Engelska Skolan, Thorengruppen och Kunskapsskolan.

Bolagen har tjänat cirka 1,3 miljarder kronor det senaste året, enligt kartläggningen. Omsättningen har ökat till nästan 20 miljarder kronor. Academedia är störst. Under de senaste fem åren har de fyra skolkoncernerna tjänat 4,6 miljarder kronor.

- Sektorn växer, det har den gjort i 30 år, sedan friskolorna startade. Det går bra för Academedia, säger kommunikationsdirektören Paula Hammerskog till SVT.

Frågan om vinster i skolväsendet har blivit en valfråga för partier till vänster såsom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Regeringen har föreslagit en förändring i skolpengen som gör att de kommunala skolorna får mer pengar än de privata. Bakgrunden är att man har skyldighet att ta emot samtliga elever och erbjuda en plats nära hemmet.

Det finns flera andra skolkoncerner listade på börsen som inte ingår i granskningen.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skolvinsterna-4-6-miljarder-pa-fem-ar

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt