Truecallers vd ser inga utmaningar kring hårdare reglering av riktade annonser
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Truecallers vd ser inga utmaningar kring hårdare reglering av riktade annonser

Kommunikationsappen Truecaller släppte i morse sin rapport för det fjärde kvartalet 2021 vilken bland annat visade en omsättning och justerad rörelsevinst på 392 respektive 192 miljoner kronor. I en intervju med Finwire kommenterade vd Alan Mamedi rapporten och hur han ser på en hårdare regleringen kring målinriktad annonsföring.

- Vi har haft ett fantastiskt år under 2021 och vi stänger Q4 väldigt starkt. Truecaller är ett unikt tech-bolag då vi både är snabbväxande med en bra omsättning samtidigt som vi går med vinst, inleder Mamedi.

De senaste månaderna har teknikaktier, i synnerhet högt värderade dito, slaktats på börsen till följd av ökad oro för höjda räntor.

- Vi har hållit på i över tolv år och under de åren så har vi gått igenom ett antal kriser. Det man har lärt sig under skakiga tider är sentimentet går mot lönsamma bolag och inte bara mot tillväxtbolag. Vi har velat vara det bolaget som är attraktivt och intressant oavsett klimat, och det är därför vi är där vi är idag tror jag.

Rapporten visade en intäktstillväxt om 111 procent jämfört med fjärde kvartalet i fjol. Jämfört med tredje kvartalet var dock tillväxten 18 procentenheter lägre och på frågan om man ska se den avtagande tillväxttakten som ett trendbrott svarar Truecaller-chefen.

- Nej det har snarare att göra med exempelvis högtider som ägt rum. I Indien till exempel har man något som heter Diwala som är likt vår julafton. Under den ger man bort många presenter, bland annat smartphones, så det vi egentligen har sett i Q4 är en starkare tillväxt som tog fart i slutet på kvartalet. Vi ser definitivt inte någon ”slowness”, utan snarare tvärt om faktiskt.

Bolaget har även gått ut med att appen kommer att vara förinstallerad på ”massa enheter” de kommande 18 månaderna, vilket kommer hjälpa bolagets tillväxt i Indien men även nya marknader som Indonesien och Malaysia. Vilka smartphonetillverkare som kommer ha appen förinstallerad har inte avslöjats, men Mamedi uppger att det handlar om ”de största tillverkarna på Androidsidan”.

På frågan om bolaget påverkas av hårdare regleringar kring målinriktad reklam svarar Mamedi.

- Vi har inte sett några utmaningar med det. Vi har ett antal annonspartners som vi jobbar med som är anslutna till vår adtech-plattform och vi har inte sett några utmaningar där över huvud taget. Vi har en dataadministrationspolicy som innebär att vi lagrar så lite information som möjligt, så vi vet inte så mycket om våra användare utan den informationen vi använder har användare själva valt att mata in i sina profiler. Och på det använder vi lite annan typ av meta-data, svarar den verkställande direktören och fortsätter.

- Den styrkan Truecaller har är att vi har en så stor användarbas i flera länder. Många annonsörer vill nå ut till den stora massan så fort som möjligt, och där finns inte så många alternativ i tillväxtmarknader. Vill man nå ut till 200 miljoner människor i Indien genom en annonskampanj har man i princip två alternativ, det ena är Youtube och det andra är Truecaller. Inom det området ser vi ett stort intresse just för att vi har en så stark position. Då handlar det inte om målinriktad annonsföring, utan snarare om räckvidd.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Truecaller

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Truecaller

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt