Nyhet

Uber

Uber hade kontakt med politiker och struntade i lagar vid expansion - läckta dokument

Taxiappjätten Uber bedrev lobbying inriktad mot politiker och struntade i lagar i samband med sin expansion mellan 2013-2017. Det framgår av läckta dokument, rapporterar The Guardian.

Bolaget bedrev lobbying bland annat hos franska presidenten Emmanuel Macron, som då var ekonomiminister, samt hos tyska förbundskanslern Olaf Scholz under tiden som han var borgmästare i Hamburg.

Uber ska också ha fått USA:s president Joe Biden, som då var vice president, att göra ändringar i sitt tal vid Davos för att uttrycka sig positivt om bolaget.

De läckta dokumenten visar också att cheferna visste att man begick fel. I den interna kommunikationen uppgav cheferna att bolaget agerar som “pirater” och att man är “helt jävla illegala”.

Uber leddes fram tills 2017 av medgrundare Travis Kalanick, som vid ett av samtalen föreslog att skicka Uber-förare till våldsamma taxiprotester i Frankrike. Att detta satte förarna i fara var något som Kalanick avvisade med att säga att “våld garanterar framgång”.

Uber har i ett uttalande inte dementerat uppgifterna, utan istället lyft fram de ändringar som gjorts sedan nuvarande vd Dara Khosrowshahi tog över 2017.

https://www.theguardian.com/news/2022/jul/10/uber-files-leak-reveals-global-lobbying-campaign

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Uber Technologies

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Uber Technologies

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt