Nyhet

Ukraina accepteras som EU-kandidatland idag

Ukraina, som är invaderade av Ryssland sedan slutet av februari, kommer att accepteras som kandidatland att gå med i EU på torsdagen. Det rapporterar flera medier däribland BBC.

Att bli kandidatland innebär en flera års lång process innan man kan bli fullvärdig medlem i EU.

Statsminister Magdalena Andersson beskriver beslutet som "historiskt och ovanligt".

"Det är en otroligt viktig signal, inte minst till alla de soldater som strider för Ukraina och deras självständighet och deras rätt att själva fatta beslut om framtiden för sitt land", säger Andersson, enligt TT.

EU-kommissionen rekommenderade i förra veckan också att ge Moldavien kandidatstatus. Landet riskerar också en potentiell rysk invasion.

Samtidigt kritiseras EU:s agerande eftersom många Balkanländer väntat länge i kö med att få kandidatstatus.

"Genom att ge Ukraina kandidatstatus sänder EU ett tydligt budskap till dessa länder: Ni är inte så viktiga för oss", skriver Ralf Neukirch i en analys i Der Spiegel.

https://www.reuters.com/world/europe/ukraines-zelenskiy-calls-heavy-arms-eu-membership-russia-pounds-cities-2022-06-23/

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt