Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Uniper

Uniper rasade på uppgifter om potentiellt räddningspaket från tyska regeringen - BN

Tyska energibolaget Uniper är i samtal med regeringen om ett potentiellt räddningspaket på upp till 9 miljarder euro, motsvarande 97 miljarder kronor. Det uppger källor till Bloomberg News. Uniper-aktien rasade 28 procent på måndagen på uppgifterna.

Uniper kämpar med stigande kostnader för importen av naturgas. Bolaget är den största importören av rysk gas, något man kan bli utan om Moskva väljer att helt stänga av rörledningarna till följd av införda sanktioner.

Den prekära situation som Uniper befinner sig och även tyska ekonomin i överlag har fått regeringen att börja överväga att gå framåt med en lag där man kan ta över energiaktörer.

Förbundskansler Olaf Scholz har tidigare i veckan signalerat om att det kan bli på tal om samma form av räddningspaket som Lufthansa erhöll under pandemin.

Förutom Uniper kom också det finländska moderbolaget Fortum att rasa nästan 10 procent under måndagen.

Tyskland är Europas största ekonomi och Sveriges viktigaste handelspartner.

https://www.bnnbloomberg.ca/uniper-in-talks-over-bailout-package-to-plug-9-4-billion-hole-1.1787588

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Uniper

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Uniper

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt