Delårsrapport januari-september 2020 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Pressmeddelande

Delårsrapport januari-september 2020

Periodens och tredje kvartalets resultat i korthet

  • Nettoomsättning för perioden uppgick till 26 628 tkr (13 818 tkr)
  • Nettoomsättning för tredje kvartalet uppgick till 6 186 tkr (6 411 tkr)
  • Resultat före skatt för perioden uppgick till 2 184 tkr (-690 tkr)
  • Resultat före skatt för tredje kvartalet uppgick till -780 tkr (902 tkr)
  • Eget kapital 30 september 2020 uppgick till 24 208 tkr (21 295 tkr), varav aktiekapital 1 293 tkr (1 293 tkr)
  • Eget kapital per aktie uppgick till 2,45 kr (2,16 kr)
  • Likvida medel 30 september 2020, uppgick till 11 218 tkr (9 271 tkr)
  • Periodens rörelseresultat per aktie uppgick till 0,22 kr (-0,06 kr), resultat efter skatt per aktie uppgick till 0,18 kr (-0,05 kr)
  • Tredje kvartalets rörelseresultat per aktie uppgick till -0,08 kr (0,07 kr), resultat efter skatt per aktie uppgick till -0,06 kr (0,07 kr)
  • Bolaget hade vid periodens ingång en orderstock på 26 robotar och vid periodens utgång en orderstock på 2 robotar.
  • Periodens orderingång uppgår till 58 (61) robotar och 80 (38) robotar har levererats.
  • Tredje kvartalets orderingång var 12 (34) robotar och 17 (20) robotar har levererats

Försäljningen har under årets första sex månader gått starkt. Det är först i tredje kvartalet vi märkt effekterna av den osäkerhet som en tid präglat de flesta andra branscher och vi ser en viss avmattning och en något lägre omsättning än budgeterat. Detta har främst påverkat vår nyetablering och försäljning i Danmark, där alla branschmässor ställts in eller skjutits på framtiden.

Under perioden januari-september har sammanlagt 80 st EVO Cleaner levererats till kunder i Sverige, Finland, Danmark, Frankrike, Holland, Tjeckien, Rumänien, Spanien, Schweiz, Kina och Kanada. Detta är fler än under helåret 2019.

Fläskpriserna i Europa har sjunkit under året, bland annat på grund av att restaurang- och cateringbranschen bromsat in. Priserna ligger dock fortfarande på en relativt hög nivå, vilket beror på en stor efterfrågan från Asien, vars inhemska produktion drabbats hårt av afrikansk svinpest (ASF). Samtidigt har efterfrågan i Sverige på svenskproducerat kött ökat och priserna här hemma istället stigit med närmare 10% under året.

I Tyskland har man nyligen upptäckt de första fallen av ASF, vilket medfört att Tyskland fått exportförbud till Kina, Japan och Sydkorea. Det har till viss del bidragit till de sjunkande priserna i Europa, men ger samtidigt extra skjuts åt exporten från övriga europeiska länder till Asien. Detta märks inte minst i Spanien där den säljare vi anställde i juni har fått en flygande start och på kort tid bidragit till att säkra flera viktiga affärer. Vi undersöker nu möjligheten att expandera våra distributörskanaler i Spanien för att dra nytta av detta momentum.

Trots ASF finns en tydlig optimism på flera asiatiska marknader. I Kina byggs nya produktionsanläggningar i rask takt och vår kinesiska distributör ser med tillförsikt på framtiden. Det kommer även positiva signaler från Japan där vi nyligen tog hem en betydande order från vår japanska distributör.

Utvecklingen av tvättroboten för kycklingstallar har fortsatt under perioden, men lanseringen av produkten kommer att försenas jämfört med den ursprungliga tidplanen. Detta beror dels på tekniska utmaningar, dels på en pågående omorganisation och resursförstärkning inom utvecklingsavdelningen.

En av Envirologics grundare, Jan Sandberg, lämnade sitt styrelseuppdrag och sin operativa roll i bolaget den 1 november efter att i mer än 20 år ha arbetat med att utveckla och marknadsföra våra unika tvättrobotar runt om i världen. Sedan jag kom in som ny VD i januari i år har Jan varit Innovationsansvarig samtidigt som han stöttat mig och övriga medarbetare i den dagliga verksamheten under den överlämningsperiod som nu slutförts. Jag vill passa på att tacka Jan för den insats han utfört under sina många år i företaget och önska honom lycka till med de nya utmaningar som står inför dörren. Det blir en period av omställning för bolaget när Jan nu lämnar, men jag har fullt förtroende för att det team av kompetenta medarbetare Jan har varit med att bygga upp kommer att fortsätta utveckla Envirologic till en världsledande leverantör inom automatiserad högtryckstvättning.

 

Johan Wennerberg, VD

Bifogade filer

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Envirologic

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Om aktien Envirologic

Senaste nytt