OptiCept beviljas nytt patent inom behandling av flytande livsmedel
OptiCept Technologies (OPTI) har beviljats ett nytt patent i Europa för PEF-behandling av flytande livsmedel. Patentet kommer att registreras den 14 maj 2025.
Patentet omfattar en ny utformning av en PEF-kammare för att ge en jämnare behandling. Detta ger ökad kvalitet och effektivitet vid extraktion av exempelvis olivolja och juice samt en signifikant energibesparing.
Genom den nya utformningen av behandlingskammaren blir behandlingen av livsmedlet mer precist, därmed undviks både över- och underbehandling. Resultatet blir högre kvalitet, större utbyte och lägre energiåtgång då exakt rätt mängd och styrka på de elektriska pulserna kan appliceras. Teknologin bakom patentet öppnar också upp för PEF-behandling av känsliga livsmedel som ägg, vassleprotein och havremjölk, vilket tidigare varit en utmaning inom industrin.
Thomas Lundqvist, OptiCept Technologies VD kommenterar:
- Vi utvecklas kontinuerligt som bolag. Jämfört med vårt system för fem år sedan har dagens system blivit 30 % mer effektivt. Tack vare vår patenterade design uppnås en jämnare behandling av livsmedel, utan risk för överbehandling. Detta är en av de främsta anledningarna till våra framgångar vid extraktion av olivolja och juice. Vår unika kammare ger OptiCept en stark konkurrensfördel som tydligt särskiljer oss från andra aktörer.
- Det är väldigt glädjande att patentet har blivit beviljat, avslutar Thomas Lundqvist.
Patentet skyddar den unika behandlingskammare inom Europa som OptiCept utvecklat. Sedan tidigare har motsvarande ansökningar inom samma patentfamilj beviljats patent i USA (Mars 2025), Indien (April 2025) samt Kina.