Sigmastocks aktierobot | Omdöme, recension & guide 2024 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

13 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Sigmastocks

Sigmastocks – Omdöme, recension och guide till Sigmastocks aktierobot december 2024

Sidans innehåll

Är du ute efter en aktieportfölj som erbjuder möjlighet till personlig anpassning, bra riskspridning och där tjänsten automatiskt sköter alla löpande allokeringsbeslut? Då kanske Sigmastocks aktierobot kan vara något för dig! Den världsunika tjänsten gör det enklare än någonsin att investera i aktier och erbjuder dig en möjlighet att skräddarsy din aktieportfölj efter dina personliga preferenser samt en helt automatiserad portföljförvaltning – dessutom till en låg avgift!

I den här guiden tar vi en närmare titt på Sigmastocks och går igenom allt från hur tjänsten fungerar till dess fördelar respektive nackdelar.

Fondrobotar växer i popularitet

Fondroboten är en tjänst som hjälper dig att automatiskt investera, och kallas även för sparrobot eller investeringsrobot. Dessa digitala investeringstjänster förvaltar dina pengar baserat på hur du svarar på ett antal frågor.

Du får ett färdigt urval av fonder och roboten ombalanserar löpande din portfölj så att din önskade risknivå förblir densamma. De största aktörerna inom fondrobotar är Lysa och Opti.

Tips: Nyfiken på att veta mer om fondrobotars fördelar och nackdelar? Läs vår stora guide där vi jämför Sveriges mest populära fondrobotar.

Introduktion – Vilka är Sigmastocks?

Sedan Sigmastocks grundades 2014 har tjänsten fått mycket medial uppmärksamhet. Redan från början har målet varit att förändra finansbranschen och framför allt det gamla synsättet kring att det ska vara svårt att investera i aktier. Genom att erbjuda ett automatiserat, skräddarsytt och transparent sparande i aktier till låg avgift utmanar Sigmastocks på allvar de gamla strukturerna inom finansbranschen och gör aktiesparande enklare.

Det som gör Sigmastocks världsunika är att tjänsten, till skillnad från den närliggande populära sparformen fondrobotar, istället investerar direkt i aktier. Vad det innebär, samt vilka för- och nackdelar som finns belyser vi mer nedan!

Fyra skäl att börja investera med Sigmastocks

  1. Enkelt: Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp till optimering av din eller dina portfölj.
  2. Personligt: Skräddarsy ditt sparande och välj de sektorer och bolag som uppfyller dina krav på hållbarhet och etik.
  3. Billigt: Bland den lägsta förvaltningsavgiften på marknaden, från 0,35 %, som inkluderar moms, courtage, valutaväxling och ISK.
  4. Tryggt: Sigmastocks står under Finansinspektionens tillsyn där både insättningsgarantin och investerarskyddet gäller.

Mer om Sigmastocks – Prisbelönt tjänst och grundarteam

Mai Thai, Carl Lindberg och Nanna Stranne. Bild från Sigmastocks hemsida.

Bakom Sigmastocks står tre personer med passion för både finans och startups. Mai Thai, Nanna Stranne och Carl Lindberg träffades genom Göteborgs universitetet Chalmers Tekniska Högskola och det var på den vägen idén till Sigmastocks föddes. Mai Thai har tidigare arbetat med startups i USA och tillsammans med bolagets VD Nanna Stranne har hon prisats flerfaldigt för sitt arbete med Sigmastocks. År 2017 utsågs de till årets finansprofiler i Göteborg samt till Finansfolkets supertalanger av Veckans Affärer.

Även 2018 kammade Sigmastocks hem priser då det utsågs till Best Fintech Startup in Sweden av Nordic Startup Awards och till ett av Sveriges 33 mest innovativa teknikbolag av Ny Teknik och Affärsvärlden.

Den tredje grundaren, Carl Lindberg, är specialist inom AI och har dessutom arbetat som kvantitativ analytiker på AP-fonden. Carl blev även professor i matematik redan vid 32-års ålder. Bakom Sigmastocks hittar vi alltså tre personer med bred kompetens.

Utöver grundarna har Sigmastocks också uppbackning av en rad tunga investerare som tror på tjänsten. Bland annat East Capital-grundaren Peter Elam Håkansson, Stena-familjen, Beijer Ventures, Räntehuset, Lena Apler och Bo Mattsson. I början av 2020 tog Sigmastocks in omkring 14 miljoner från sina investerare för att utveckla vidaretjänsten och företaget.

Alternativ till Sigmastocks - Opti

Tips: Nyfiken på att veta mer om fondrobotars fördelar och nackdelar? Läs vår stora guide där vi jämför Sveriges mest populära fondrobotar.

"Aktiespara på autopilot" – Varför ska man investera med Sigmastocks aktierobot?

Bland all valfrihet idag med möjlighet att investera via allt från fondrobotar till att själv handplocka aktier till sin portfölj kan man ställa sig frågan varför man ska välja att investera hos just Sigmastocks? Tjänsten erbjuder ett antal möjligheter, och nedan listar vi några av de viktigaste fördelarna med Sigmastocks aktierobot.


Sigmastocks egenutvecklade aktierobot analyserar ungefär 900 aktier och samlar in viktig data såsom nyckeltal och prisinformation. Denna information sorteras sedan baserat på vad som, enligt forskning och egna tester, kan leda till överavkastning gentemot börsen. Att analysera bolagsrapporter och nyckeltal från lika många företag som aktieroboten gör är en tuff, för att inte säga omöjligt, uppgift för den mänskliga hjärnan.

Låg avgift

Eftersom du investerar direkt i aktier hos Sigmastocks har de möjlighet att erbjuda väldigt låga avgifter. Beroende på hur din portfölj utformas ligger avgiften på mellan 0,35 och 0,47 %. I detta ingår allt från courtage till moms.

Välja bort branscher

Trots att Sigmastocks erbjuder automatiserat sparande så lämnas du inte helt utan valmöjligheter. Som investerare har du möjligheten att välja bort branscher som du anser är oetiska eller av annan orsak inte vill ska platsa i din portfölj. Vill du till exempel undvika att investera i vapen- eller spelbolag kan du enkelt välja bort denna typ av företag.

Sigmastocks exkluderar även företag som svartlistats av Sjunde AP-fonden. Detta gör att du per automatik inte investerar i bolag som inte håller sjunde AP-fondens lägsta standard för mänskliga rättigheter, miljö och korruption.

Om det därutöver finns särskilda aktier som du absolut inte tror på så har du även möjlighet att välja bort dem – en valmöjlighet som fondrobotaktörer inte kan erbjuda då de investerar bredare i olika fonder. Dessa valmöjligheter gör att din portfölj blir betydligt mer personlig och att du inte behöver kompromissa med din moral eller dina preferenser när du investerar på börsen.

Välja område och inriktning

Förutom att du kan välja vad du vill att din portfölj inte ska vara så kan du också välja vad du vill att den ska vara. Med Sigmastocks kan du välja om du vill ha mer viktning mot USA, Europa eller Sverige i din portfölj. Dessutom kan du även välja inriktning mellan utdelning, tillväxt eller standard. Du kan alltså både välja bort och välja!

Eftersom det geografiska området är brett så kan du få tillgång till aktier du kanske annars hade missat. I Sverige har vi traditionellt sett relativt bra koll på både den svenska och amerikanska marknaden. När det kommer till bolag i andra europeiska länder är vi dock inte lika kunniga. Sigmastocks aktieroboten väljer bland Sveriges 90 mest omsatta aktier, bland hela amerikanska S&P500 samt omkring 300 europeiska bolag.

Dessa 300 bolag återfinns i Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Schweiz, Storbritannien, Spanien och Frankrike, vilka kan vara intressanta börsgeografier som vanligtvis inte är särskilt omtalade eller belysta bland svenska investerare.

Löpande analys och bra nog riskspridning

En portfölj hos Sigmastocks innehåller i genomsnitt ca 40 aktier – vilket får anses utgöra en bra nog riskspridning. Det är på inget vis omöjligt att på egen hand investera i 40 olika aktier, men att därefter hålla koll på alla dessa bolag, läsa deras bolagsrapporter och det löpande nyhetsflödet är otroligt tidskrävande. Här gör Sigmastocks ett stort arbete för dig, i syfte att automatiskt säkerställa en god kontinuerlig riskspridning med de bästa aktierna i portföljen baserat på dina val och personliga preferenser!

Här bör dock understrykas att många av fondrobotaktörerna arbetar med betydligt bredare nivå av diversifiering genom att investera i flertalet fonder som var och en vanligtvis har tiotals upp till över hundra aktier per fond. Läs gärna mer om fondrobotar i vår stora fondrobot-guide!

Nackdelar med Sigmastocks

När det kommer till nackdelar med Sigmastocks så handlar det framför allt om att denna investeringsform inte passar för alla. Vissa vill exempelvis vara betydligt mer aktiva på börsen och ha full kontroll över sina investeringar och vissa föredrar att investera i fonder och där kanske någon av de populära fondrobotarna passar bättre.

Det finns med andra ord inget som är “rätt för alla”, utan du bör väga in helheten av alla parametrar och fundera på vad som passar just dig och dina personliga förutsättningar bäst – eller varför inte kombinera och välja flera olika aktörer där du får en sund mix av aktier, fonder och kanske även ett eget sparande där du manuellt väljer ut och kompletterar med egna val?

Alternativ till Sigmastocks - Lysa

Tips: Nyfiken på att veta mer om fondrobotars fördelar och nackdelar? Läs vår stora guide där vi jämför Sveriges mest populära fondrobotar.

Summering: För vem passar Sigmastocks?


Sigmastocks passar utmärkt för dig som vill ha en väldiversifierad och noga utvald portfölj av aktier utan att lägga ned alltför mycket tid på det. Är du intresserad av att hitta egna bolag, läsa rapporter och hålla koll på nyheter om aktier så passar antagligen en mer aktiv form av investerande bättre (eller varför inte en kombination, där du helt enkelt prova båda metoderna och ser vad som går bäst?). Med denna typ av tjänst kan du göra dina val kring hur din portfölj ska se ut i grova drag och sedan luta dig tillbaka medan roboten sköter resten.

Sigmastocks passar bäst för dig som kan gå in med ett startkapital på åtminstone några tusen kronor samt kan avvara åtminstone 500 kr i månaden i löpande månadssparande. Anledningen till detta är att enskilda aktier ofta kan kosta åtminstone ett par hundra kronor per aktie. Amerikanska aktier är ofta något högre prissatta, så vill man ha större USA-fokus rekommenderar Sigmastocks ett månadssparande på åtminstone 1 000 kr. För att kunna få riskspridning och få en bred portfölj med flera aktier är det därför viktigt att komma upp i en viss summa.

Tanken med tjänsten är att erbjuda ett långsiktigt sparande. Behöver du dina pengar inom ett halvår är Sigmastocks alltså inget för dig utan tanken är att du ska vara långsiktig. Detta gäller dock i princip samtliga investeringar på börsen, med undantag för de som ägnar sig åt kortsiktig handel (trading).

Hur fungerar Sigmastocks aktierobot?

Sigmastocks aktierobot är egenutvecklad och baseras på dataanalys. Roboten gör urval från Sverige, USA och Europa. I det svenska urvalet ingår Stockholmsbörsens 90 mest omsatta aktier. Det amerikanska urvalet utgörs av samtliga aktier från det klassiska S&P500-indexet medan de återstående bolagen plockas från högt omsatta aktier i Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Schweiz, Storbritannien, Spanien och Frankrike.

Baserat på inriktningen du valt när det kommer till geografiskt område och portföljfokus, det vill säga fokusländer samt utdelning, tillväxt eller standard, så väljs sedan dina aktier. Urvalet sker genom att analysera flera nyckeltal och sedan prioritera dessa efter vad som enligt forskning och egna testar har störst chans att slå börsen. När nyckeltalen analyserats väljs sedan de bästa aktierna ut och inhandlas till din portfölj. Du har alltid full insyn kring vilka aktier som finns i din portfölj.

Beroende på dina geografiska val så får du olika procentuella fördelningar gentemot olika marknader. Tjänsten värderar dock diversifiering högt vilket gör att du oavsett inriktning alltid får en viss spridning mot samtliga marknader. Om du exempelvis väljer Sverige som inriktning så får du en portfölj med 70 % inriktning mot Sverige, 10 % Europa och 20 % USA.

Ovan en portfölj med inriktning mot Sverige.

Vill du välja bort specifika aktier så kan du göra det. Detta kan göras dels genom den etiska sektionen där du väljer bort de branscher du inte vill investera i samt även via dina portföljinställningar där du kan välja bort särskilda aktier. Notera att dessa aktier måste finnas i aktierobotens urval för att du ska kunna välja bort dem. Finns de inte där så kan de inte väljas bort, men de kommer heller inte köpas in.

Med hjälp av aktieroboten får du alltså ett datadrivet, automatiserat, diversifierat och personligt sparande hos Sigmastocks!

Varför spara i aktier istället för fonder?

En vanlig uppfattning är att fonder är en tryggare sparform än aktier. Denna uppfattning vilar på idén om att fonder består av ett flertal aktier vilket gör att diversifieringen är större och risken därmed lägre. Detta stämmer i grunden, men eftersom Sigmastocks portföljer i genomsnitt består av 40 olika aktier får diversifieringen anses utgöra en god nog nivå av riskspridning. Sigmastocks portföljer innehåller dessutom aktier inom flera olika branscher och från flera olika länder, vilket bidrar till ytterligare diversifiering.

En annan möjlighet med direktsparande i aktier via Sigmastocks är friheten att i större utsträckning kunna skräddarsy ditt sparande efter egna preferenser. De olika fondrobotaktörerna erbjuder även de i varierande grad möjligheter att skräddarsy, exempelvis genom olika temaportföljer eller med ett ökat fokus på hållbarhet, men med Sigmastocks aktierobot kan du gå lite djupare i och med att urvalet sker på aktienivå.

Sigmastocks avgift – Vad kostar det att investera med Sigmastocks aktierobot?

En ytterligare aspekt när man ställer aktier i relation till fonder är avgiften, där direktivestering i aktier generellt sett innebär lägre avgifter. Sigmastocks avgift på låga 0,35-0,47 % inkluderar allt, även transaktionsavgifter som courtage och valutaväxling. Rent avgiftsmässigt ligger man således i det lägre spannet vid en jämförelse med de mest populära fondrobotarna på marknaden (men det bör då understrykas att fondrobotarna också generellt har något högre grad av riskspridning).

Om du väljer en något mer defensiv portfölj som är mer riktad mot räntepapper är avgiften lite högre (uppemot 0,39 %) – detta eftersom dessa ränteobligationer endast säljs i stora summor vilket gör att de inte går att handlas direkt till kund.

Med det sagt är avgiften en viktig parameter som på förhand är känd (till skillnad från förväntad avkastning) och givetvis en viktig variabler som över långa tidsperioder spelar en stor roll för din möjlighet till avkastning. Vi vill dock uppmuntra till att inte endast jaga den lägsta avgiften utan se till helheten där man får ställa avgiften i relation till historisk avkastning och andra parametrar.

Avkastning Sigmastocks aktierobot

Precis som alltid finns det inga garantier när det kommer till avkastning på aktiemarknaden. Hos Sigmastocks kan du däremot välja olika typer av risknivåer för att få en fingervisning kring hur stora svängningar som är rimligt att förvänta dig i din portfölj. Ju lägre risknivå, desto större del av portföljen utgörs av räntepapper som är mindre volatila (mindre svängningar upp och ner).

I och med att varje portfölj kan bli helt unik, baserat på dina personliga val, blir det svårt att peka på en generell avkastning för Sigmastocks som helhet. Sigmastocks har dock som mål att överavkasta börsen över tid.

Så här hade din portfölj kunnat se ut idag om du börjat spara med Sigmastocks för 10 år sedan. Med hjälp av börsdata från de senaste 10 åren har Sigmastocks simulerat hur tjänsten hade presterat under samma tidsperiod. Exemplet visar standardportföljens utveckling vid ett startbelopp på 25 000 kronor och ett månadssparande på 2 000 kronor. Portföljen jämförs med ett sammanviktat index baserat på de marknader som ingår och ett sparkonto utan ränta." – Sigmastocks

Sigmastocks omdöme / Sigmastocks recension

Nedan listar vi de externa omdömen och recensioner som finns att tillgå för Sigmastocks aktierobot. Externa omdömen kan ge en generell bild av hur pass nöjda användarna av tjänsten är och kan vara en (av flera) parametrar som man kan kika på när man bildar sig en uppfattning av en ny tjänst.

Som framgår nedan finns i nuläget inte så många externa omdömen och Sigmastocks erbjuder heller inte sin tjänst i form av en app. Över tid kan det komma fler recensioner, varför det kan vara värt att hålla koll på utvecklingen framåt.

  • Google: 3,6 / 5 (18 röster)
  • Trustpilot: 3,0 / 5 (6 röst)

Hur börjar man spara / investera med Sigmastocks aktierobot?

Guide steg-för-steg – Så kommer du igång och sparar i aktier med Sigmastocks tjänst

Att registrera sig på Sigmastocks är enkelt och tar ca 12 minuter. Därefter tar det någon vecka innan allt har registrerats och din aktieportfölj har upprättats. Så här ser processen ut:

1) Gå in på Sigmastocks hemsida och välj “Bli kund”.

2) Uppge dina kontaktuppgifter och lite grundläggande information om din ekonomiska situation.

3) Välj dina sparinställningar, det vill säga branscher du vill välja bort, geografisk marknadsfördelning på ditt sparande och inriktning på ditt sparande.


4) Välj din önskade risknivå. Det är fritt fram att i efterhand ändra dina valda inställningar.

5) Avgör om Sigmastocks förslag på sparande är enligt dina önskemål. Om inte så kan du välja att ändra risknivån.

6) Svara på ett antal frågor gällande lagen om penningtvätt.

7) Uppge nödvändiga kontouppgifter för att komma igång med ditt sparande så att Sigmastocks kan öppna ditt Investeringssparkonto (ISK) och om du vill även automatiskt månadsparande via Autogiro.

8) Klart! När du registrerat dig tar det ungefär en vecka innan ditt ISK och Autogiro är på plats och dina aktier börjar inhandlas till din personliga Sigmastocks-portfölj!

Fler frågor och svar om att investera med Sigmastocks aktierobot

Är Sigmastocks aktierobot en bra investeringsform?

Sigmastocks är en seriös tjänst med en avancerad aktierobot som tar ställning till många parametrar och nyckeltal när bolagen väljs ut. För dig som vill vara mer passiv i ditt investerande och inte ägna mycket tid åt analyser och egna val kan tjänsten vara en passande investeringsform.

Vill du vara mer aktiv är det bättre att köpa och sälja dina egna värdepapper. Det ska dock understrykas att det ena inte behöver utesluta det andra, utan du kan både investera aktivt på egen hand och använda dig av Sigmastocks aktierobot. Det kan ses som ett bra komplement att ha en tjänst likt detta för att du då får ytterligare spridning mot bolag du själv kanske inte hade hittat till på egen hand. Varför inte prova både och, ge det några år och sen se om du eller Sigmastocks presterar bäst på börsen?

Vilka sparkontoformer (ISK, KF eller vanlig aktiedepå) kan man välja på  när man investerar med Sigmastocks?

Hos Sigmastocks investerar man endast via kontoformen Investeringssparkonton (ISK). Sedan ISK infördes har det blivit den populäraste sparformen bland svenska investerare. ISK har en fast årlig schablonskatt och deklarationen sköts via helt automatisk inrapportering till Skatteverket.

Schablonskatten brukar aldrig räknas med när man pratar om avgifter för aktie- eller fondrobotar, men är värd att känna till. Skatten sätts i förhållande till statslåneräntan och kan variera lite från år till år.

Kan man spara i flera portföljer hos Sigmastocks?

Ja, det maximala antalet portföljer du kan spara i är fem stycken. På dessa portföljer kan du även ha olika inriktning när det kommer till exempelvis utdelning/tillväxt och geografiskt område.

Vilka risker finns med att investera med Sigmastocks?

När man investerar på börsen, oavsett om det är genom Sigmastocks, fondrobotar, direkt i aktier eller i andra typer av värdepapper finns det alltid en risk att ens investeringar minskar i värde. För att minska denna risk är det viktigt att ha en lång sparhorisont samt en sparform som erbjuder god nog riskspridning/diversifiering.

Sigmastocks är transparenta med att tjänsten inte passar för alla typer av investerare. Har du till exempel en kort sparhorisont eller ett så pass litet kapital att det begränsar den grad av riskspridning som man vill uppnå, så rekommenderar Sigmastocks själva att avstå/avvakta.

Är pengarna säkra hos Sigmastocks?

Pengarna får anses vara lika säkra hos Sigmastocks som de flesta andra likvärdiga investeringsformer, då de via sin depåleverantör Evida täcks av den statliga insättningsgarantin och investerarskyddet.

Utöver detta gäller fria uttag och det finns heller ingen bindningstid för att använda tjänsten. Vill du ta ut dina pengar kan det dock ta ett par veckor eftersom dina aktier först måste säljas av och därefter betalas pengarna ut.

Vad händer om Sigmastocks läggs ner?

Ett finansiellt institut får inte blanda ihop sina egna tillgångar med kundernas sparkapital. Om Sigmastocks skulle gå i konkurs, köpas upp eller av någon annan anledning inte finnas kvar i sin nuvarande form, så påverkas inte dina insatta sparpengar. Din investering är helt separerad från bolaget som står bakom tjänsten. Det innebär att de värdepapper som du äger alltid är dina och att all information om vart de finns och hur många andelar du äger är opåverkade.

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 21 november 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.