Trine omdöme 2024 | Recension – investera i solenergi - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

13 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Trine

Trine – Omdöme, recension och guide till investering i Trine solenergi april 2024

Sidans innehåll

Vill du tjäna pengar samtidigt som du bidrar till att rädda klimatet? Då kan Trine vara något för dig! Investeringsplattformen Trine har sedan starten 2015 bidragit till att miljontals människor fått tillgång till förnybar energi, samtidigt som tusentals investerare har erhållit fin avkastning!

  • Trine är en investeringsplattform som kombinerar finansiell avkastning med miljömässig påverkan, genom att möjliggöra investeringar i solenergiprojekt i utvecklingsländer.
  • Plattformen grundades av Sam Manaberi, som drivs av en passion för solenergi och finans, och syftar till att lösa kapitalbristen som hindrar utbredningen av solenergi i regioner med gynnsamma väderförhållanden men ekonomiska begränsningar.
  • Trine fungerar som en crowdfunding-tjänst där investerare kan låna ut pengar till förnybara energiprojekt och få ränta på sina investeringar, samtidigt som de bidrar till global energitillgång och klimatförbättringar.

Trines smarta crowdfunding-tjänst låter människor investera i lån till företag i utvecklingsländer så att de kan finansiera sina solcellsprojekt. I den här guiden tar vi en närmare titt på Trine och går igenom allt du kan tänkas vilja veta om tjänsten.

Introduktion: Vad är Trine?

Efter att en av Trines grundare, Sam Manaberi, återvände från arbete i USA till hemstaden Göteborg började han fundera på nästa steg i karriären. Han hade jobbat inom teknikbranschen i USA i flera år men ville istället börja rikta in sig mot två av sina största intressen; solenergi och finans.

Efter att ha gjort en hel del research identifierade Sam Manaberi en rad problem som han ville lösa. Kärnan i researchen var att tillgången till solenergi är otillräcklig i många delar av världen, trots att väderförhållandena är mycket goda. Sam upptäckte tidigt att bristen på solceller alltså berodde på kapitalbrist och inte på solbrist. Utmaningen blev därmed att hitta metoder för att kunna tillföra kapital till fattigare delar av världen så att de kunde ta tillvara på energin som solen erbjuder.

Lösningen blev investeringsplattformen Trine, en crowdfunding-plattform vars syfte är att låta människor låna ut pengar mot ränta till olika projekt inom grön energi. På så sätt kan fler delar av världen få tillgång till solenergi samtidigt som investerare kan få avkastning på sina utlånade pengar och dessutom göra en tjänst för miljön.


Trine kallar detta koncept för en trefaldig avkastning på investeringen. Inte nog med att du får avkastning i form av pengar på lånets ränta, du som investerare får även social och miljömässig avkastning! Tjänsten är väldigt lättillgänglig då minsta summa att låna ut till projekten är så lite som 25 euro.

Efter att ha gett sig ut på jakt efter medgrundare lanserade Sam Manaberi plattformen Trine år 2015 tillsammans med Andreas Lehner, Christian Genne och Christoffer Falsen. Trine som har sin bas i Göteborg har idag över 12 000 investerare som tillsammans lånat ut stora summor pengar vilket gett förnybar energi till miljontals människor i Afrika, Latinamerika och Asien. Detta har lett till förbättrad ekonomi för företag, hushåll och investerare samt förbättrad hälsa och miljö. Samtidigt som investerarna finansierat solenergiprojekten har de åtnjutit en snittränta på hela 7,6 % per år!

I den här guiden kommer vi djupdyka i Trine för att se vad tjänsten fyller för funktion, vad den har för fördelar och nackdelar samt hur du kan komma igång och förbättra både miljön och din ekonomi genom Trine.

Vad innebär egentligen crowdfunding?

Crowdfunding är ett fenomen som blivit allt populärare de senaste åren. Det innebär att en “crowd”, alltså ett större antal människor, går ihop för att tillsammans finansiera någon form av projekt.

I Trines fall handlar det om finansiering av lån för utveckling av förnybar energi i utvecklingsländer. Om ett företag i ett utvecklingsland vill genomföra ett projekt inom förnybar energi men inte har tillräckligt med kapital kan de alltså vända sig till Trine. Trine kan då förmedla företagets låneansökan på sin plattform och sedan kan medlemmarna på Trine välja om de vill investera i lånet.

Medlemmarna eller “crowden” lånar då alltså tillsammans ut pengar till företaget mot en procentuell avkastning så att företaget kan genomföra projektet. I praktiken gör crowdfunding alltså att du som investerare kan låna ut pengar till stora projekt, även om du själv inte sitter på ett särskilt stort kapital. Genom att Trine sammankopplar flera medinvesterare kan de alltså resa stora mängder kapital till de olika projekten.

I Trines fall är lägsta investeringen i lånen 25 euro vilket inte är särskilt mycket pengar, men när flera personer går in med 25 euro eller mer så blir det totala värdet en stor summa som kan leda till att stora projekt genomförs.

Vilken skillnad kan solenergi göra?

Runtom i världen dör miljontals människor varje år på grund av luftföroreningar. En stor del av dessa dödsfall orsakas av att människor på grund av brist på elektricitet måste elda inomhus för att laga mat och hålla värmen. Detta problem hade kunnar reduceras kraftigt om man lyckades ersätta eldandet av elektricitet. Dessutom hade hushållens ekonomier förbättras eftersom solcellslösningar på sikt är betydligt mer plånboksvänliga än andra former. Idag spenderar många hushåll runt om i världen upp emot 30 % av sin disponibla inkomst på bränsle för att göra det som solceller kan göra.


Med hjälp av solenergi kan man alltså förbättra folkhälsan runtom i världen på kort sikt och dessutom göra stora skillnader för klimatet på lång sikt. På grund av klimathotet går omställningen till förnybar energi snabbt idag, men vissa delar av världen halkar efter på grund av bristen på kapital. Det är alltså detta Trine vill förändra och med sin investeringsplattform är målet att skapa en win-win-situation för alla inblandade.

Investerarna bidrar till miljön och får avkastning, företaget som lånar får finansiering och människor runtom i världen får ta del av förnyelsebar energi!

Utvecklingskurvan för det kapital som har investerats i solenergi. Skärmdump från Trines hemsida.

Varför är det bra att investera via Trine?

Idag har både klimathotet och investeringar seglat upp som två otroligt heta ämnen. Det finns mängder av sätt för att bidra till klimatet, allt från att sopsortera till att klimatkompensera sin flygresa. När det kommer till investeringar har börsen vuxit kraftigt i popularitet samtidigt som flera olika investeringsplattformar har dykt upp där du kan investera i allt från fastighetslån via Tessin till fondrobotar.

Så bland alla dessa möjligheter, varför ska man just välja att investera i solenergi hos Trine? Nedan går vi igenom några av de främsta fördelarna med tjänsten!

Bra snittränta och hög återbetalningsprocent

Räntan på lånen via Trine ligger på mellan 3 och 11 %. Historiskt sett har Trine lyckats leverera en snittavkastning på drygt 7 % per år till sina investerare. Med tanke på den lilla arbetsinsatsen som behöver göras som investerare är det alltså en riktigt fin avkastning för en passiv investeringsform. Det finns givetvis andra investeringsformer där du kan få högre avkastning, men dessa kräver oftast en betydligt högre arbetsinsats och många gånger även till en högre risk.

När det kommer till risken kan Trine också visa upp ett mycket fint facit. Historiskt sett har enbart 1,2 % av kapitalet som förmedlats på plattformen gått i stöpet. Detta innebär att av alla pengar som någonsin lånats ut via plattformen har 98,8 % återbetalats till långivaren.

Det finns ingen investeringsform som är helt riskfri och historisk avkastning är i vanlig ordning ingen garanti för framtida avkastning, men med ovan historik kan man ändå konstatera att risken får anses vara relativt låg när du väljer att investera i solenergi hos Trine jämfört med inom många andra investeringsområden.

Diversifiera din portfölj

Att diversifiera sin portfölj är en av de viktigaste bitarna när det kommer till investeringar. Det pratas ofta om att diversifiera och sprida riskerna i börssammanhang, att man ska äga flera aktier och fonder för att sprida ut sina risker och “inte lägga alla ägg i samma korg”. Det tankesättet kan man självklart applicera utanför börsen också. Om man ser sin ekonomi som en helhet så kan man diversifiera den genom att investera i fler områden utanför börsen.

Att sprida sina risker genom att även investera i lån hos Trine kan resultera i att ens ekonomi inte tar en alltför hård smäll om börsen skulle gå ned kraftigt. Att investera via Trine innebär att du ställer din ekonomi på ytterligare ett ben vilket gör att du har en mer väldiversifierad ekonomi och sprider ut riskerna mellan flera olika tillgångsslag.

Enkel tjänst och låg tröskel

Att använda Trine är väldigt enkelt. Tjänsten presenterar tydligt vilka lån som finns tillgängliga med tillhörande information. Utöver det är även tröskeln för att komma igång mycket låg! Lägsta möjliga insats är så låg som 25 euro, omkring 250 kronor alltså. Detta gör att du som vill prova på tjänsten kan komma igång hos Trine med en väldigt låg startsumma för att se hur det fungerar!

Tjäna pengar och hjälp miljön!

Ofta brukar ens egen plånbok påverkas negativt när man vill göra något för klimatet. Att exempelvis handla miljövänlig mat och miljövänliga kläder är dyrare än att handla “vanligt” och att klimatkompensera kostar pengar. Det hör inte till vanligheterna att man hittar metoder att på ett bekvämt sätt både hjälpa klimatet och få en fin avkastning på det!

Hos Trine är det dock fullt möjligt. Genom att investera på plattformen kan du alltså göra gott både för miljön och din egen plånbok. Idag har omkring 1 miljard människor inte tillgång till enkel elektricitet och istället tvingas de använda icke-miljövänliga energikällor såsom elgeneratorer eller eldning. Med dina investeringar kan du bidra till att förändra detta.


Områden dit Trine har lånat ut pengar.

Nackdelar med Trine

Ingen tjänst är perfekt och även Trine har sina nackdelar. Nedan tittar vi på nackdelarna så att du bättre kan avgöra om det är rätt för just dig att investera i solenergi via Trine!

Högre beskattning

Sedan reglerna ändrades och investerare på börsen fick möjligheten att lägga sina aktier och fonder på ett konto som har en låg schablonbeskattning (Investeringssparkonto eller Kapitalförsäkring) har detta lett till att andra former av investeringar lätt kan ses som mindre attraktiva rent skattemässigt.

Lånen du investerar i hos Trine klassas som kapitalbeskattning och med den skatteformen betalar du 30 % för dina ränteintäkter (alltså den avkastning som du erhåller för att låna ut dina pengar till projekten). Detta kan kännas som en stor summa när man kan komma undan billigare genom den låga schablonbeskattningen på börsen.

Fördelen i sammanhanget är dock att Trine inte tar ut några avgifter alls från investerarna. Det enda du betalar är alltså skatten, pengarna som Trine tjänar kommer från avgifterna som låntagarna betalar.

Svårt att få full koll på låntagarna

Fördelen med exempelvis börs- och fastighetsinvesteringar är att de ofta är enkla att räkna på. Det finns i princip alltid mycket information tillgänglig vilket gör att du på egen hand kan räkna på och värdera huruvida en bostad eller en viss aktie är en bra investering eller inte.

Med typen av investering som Trine erbjuder kan det däremot vara betydligt svårare att få koll på låntagaren för att därmed avgöra om det är ett lån du vill investera i. Du får självklart viss information om låntagaren, projektet och hur pengarna är tänkta att användas och återbetalas. Det är dock svårt med detaljinformation i det här fallet då det inte är särskilt lätt att på egen hand analysera exempelvis ett icke-börsnoterat företag i Kenya som ansöker om lån.

Det är dock viktigt att komma ihåg att Trine har experter vars jobb är att analysera dessa låntagare så att du slipper göra det. Hittills har det varit mycket framgångsrikt med tanke på den låga andelen av det totala utlånade kapitalet (ca 1,2 %) som inte lyckats bli återbetalat. Man kan alltså vända på myntet och se det som en möjlighet till en fin passiv inkomst där man inte behöver göra mer än att välja ett lån och sedan låna ut sina pengar.

Hur fungerar Trine?

Vi kan alltså konstatera att Trine kan ha positiv inverkan både på miljö och plånbok – men hur fungerar egentligen Trine? Det går vi igenom i en steg-för-steg-process nedan.

1) Trine kommer i kontakt med ett företag som vill ha lån till sitt projekt inom förnybar energi. Inledningsvis görs en enklare kontroll av bolagets företagsidé och affärsmodell. Ser allt bra ut så görs en mer grundläggande kontroll då finanser, tidigare projekt och annat relevant granskas noggrant. Baserat på den granskningen sätts sedan betyg på de olika områdena vilket leder till ett totalbetyg. Totalbetyget finns till för att avgöra hur stor risk lånet innebär och därmed hur mycket ränta man kan få som långivare.

När betyget är satt besöker representanter från Trine företaget på plats för att ta en titt på områden såsom företagskultur och faciliteter. Ser allt bra ut i den fasen så är det dags att fila på detaljerna kring lånet för att sedan sluta avtalet.

Trines betygsskala där lån inte förmedlas till företag som har sämre betyg än B-.

2) När Trine godkänt lånet publiceras det på plattformen. Därefter har du som investerare möjlighet att läsa på om lånet för att sedan välja om du vill låna ut pengar eller inte. När lånet är fullinvesterat stängs det.

3) Företaget börjar genomföra sitt projekt och betalar tillbaka lånet. Hur upplägget för återbetalningen av lånet ser ut kan skilja sig lite mellan lånen; vissa betalar bara amorteringen under löptiden och betalar räntan i slutet medan andra betalar både amortering och ränta på månadsbasis.


Exempel på ett lån på plattformen.

Borde du välja Trine? Jämförelse med andra investeringsformer

När man vill sätta sina pengar i arbete kan det vara svårt att veta var pengarna gör sig bäst. Det finns flertalet olika investeringsformer och alla har sina fördelar och nackdelar. För att veta om Trine är något för dig kommer vi i detta Trine-omdöme jämföra tjänsten med den mest populära investeringsformen idag, börsen.

Avkastning

På börsen finns ingen fastställd avkastning på förhand utan det kan skifta mycket beroende på vilken strategi du använder när du investerar samt beroende på världsläget generellt. Har man en portfölj som följer index brukar man räkna på en avkastning på omkring 8 % – dock kan detta variera kraftigt från år till år. Potentiellt sett kan man dessutom lyckas få betydligt högre eller betydligt lägre avkastning än så.

På Trine vet du på förhand vilken avkastning du kommer få, så länge lånet betalas i tid. Avkastningen skiljer sig åt beroende på risken på lånet men historiskt sett har snittavkastningen legat på 7,6 %.

Kort sagt är börsens avkastning betydligt mer volatil, men det finns en högre avkastningspotential.

Svårighetsgrad

Svårighetsgraden på börsen kan variera kraftigt. Du kan både hålla det enkelt genom att följa olika indexfonder, eller så kan du göra det svårare och bygga en egen aktieportfölj.

På Trine görs efterforskningen kring låntagaren åt dig och du har alltså väldigt få parametrar som du själv behöver ta ställning till.

Sammanfattningsvis är börsen potentiellt sett svårare, om du inte håller dig till en medvetet enkelt strategi.

Risk

Historiskt sett har börsen alltid återhämtat sig efter nedgångar. Detta gäller dock de stora indexen, och det är däremot många människor som förlorat stora summor pengar eftersom de ägt bolag som gått dåligt eller eftersom de misslyckat med att time:a marknaden.

Trine har en default rate på 1,2 %, vilket innebär att 1,2 % av allt kapital som har lånats inte har kunnat betalas tillbaka. Detta gör att risken kan ses som relativt låg ur ett historiskt perspektiv.

Slutsatsen på riskfronten är alltså att många förlorar pengar på börsen eftersom de inte har tillräckligt bra koll på vad de håller på med. Det går dock att minska risken kraftigt genom att följa en enklare strategi. Trine har historiskt sett visat upp en hög träffsäkerhet och med tanke på de hårda processerna som låntagarna behöver klara av talar inte mycket för att det skulle ändras framöver.

Hur kommer du igång med Trine?

Om du vill investera i solenergi på plattformen så är det enkelt att komma igång. Såhär gör du:

1) Registrera dig

Det första du gör är att registrera dig med bankID eller med din e-post. Gör du det med bankID bekräftas din identitet automatiskt, gör du det med e-post så kommer du behöva skicka en kopia på ditt ID.


Snabb och smidig registrering på plattformen.

2) Välj ett lån

På plattformen kommer du kunna se vilka lån du har att välja mellan. När du klickar på något av lånen får du mer info om ränta, betalningsplan, företagsbetyg och så vidare.

3) Välj en summa

När du valt ett lån är det dags att välja hur mycket du vill investera. Minsta summan är 25 euro. När du väljer summa kommer du också kunna se hur mycket minskat klimatavtryck investeringen bidrar till!

4) Betala och casha in!

När du valt ditt lån och kollat igenom allt är det dags att betala. Därefter är det bara att vänta på att avkastningen börjar ticka in så länge allt går enligt planen!

Fler frågor och svar om att investera i Trine

Vad är Trine?

Trine är en investeringsplattform där du kan investera i lån till företag som sysslar med förnybar energi. På pengarna du lånat ut förväntas du få en ränta på mellan 3 och 11 %. Historiskt sett har den årliga snittavkastningen legat på omkring 8 %.

Gäller insättningsgarantin genom Trine?

Nej, den statliga insättningsgarantin gäller inte för de pengar du har lånat ut. Det är upp till låntagaren att se till att betala tillbaka pengarna. Trine har dock gjort det yttersta för att försöka säkerställa att du som långivare får tillbaka pengarna du lånat ut. De har därför lyckats sluta ett samarbetsavtal med SIDA (Swedish International Development Agency) som innebär att SIDA erbjuder skydd med upp till 60 % för vissa av lånen. Om lånet inte betalas tillbaka kommer alltså SIDA i vissa fall att stå för 60 % av återbetalningen.

Förutom detta görs grundläggande bakgrundskontroller av låntagarna som bland annat innefattar affärsidé och finansiell situation.

Kostar det något att använda Trine?

Tjänsten tar inte ut några avgifter från sina investerare utan det är företagen som lånar pengarna som betalar avgifterna. De enda kostnaderna du som investerare har är skatten på ränteintäkterna du erhåller samt eventuellt växelpåslag eftersom du investerar med euro genom Trine.

Är Trine en välgörenhetsorganisation?

Nej, Trine är ett vinstdrivande företag. Bolaget drivs alltså inte ideellt utan målet är att tjäna pengar och att samtidigt kunna bidra till att rädda miljön genom att investera i solenergi och andra områden inom grön energi.

Behöver jag deklarera mina intäkter manuellt om jag använder Trine?

Nej, uppgifterna kring dina ränteintäkter skickar Trine automatiskt till Skatteverket. Det enda du behöver göra är alltså att ta en snabbtitt för att se att allt stämmer.

Vilka risker finns med att investera via Trine?

Alla investeringar innebär en risk, även de som sker via Trine. Största risken i det här sammanhanget är att låntagarna inte kan betala tillbaka pengarna du lånat ut. Det ligger dock givetvis i allas intresse att detta inte ska ske och Trine arbetar hårt för att göra grundläggande bakgrundskontroller av låntagarna. Dessutom täcks delar av vissa lån av SIDA.

Kan företag också investera på plattformen?

Ja. Trine accepterar både privatpersoner och företag, att investera i solenergi kan alltså vara ett klockrent sätt för ditt företag att bidra positivt till klimatet och dessutom få avkastning för det.

Hur vet jag om en låntagare är seriös?

Trine gör en noggrann bakgrundskontroll av varje låntagare och bedömer sedan låntagarna enligt ett poängsystem. Därefter får låntagarna ett betyg från A+ till C+. Får företaget lägre betyg än B- så blir det inte godkänt av Trine. Du kan se betygen på lånen som publiceras.

Är Trine en bra investeringsform?

Trine är en bra tjänst för dig som vill investera och samtidigt göra gott för miljön utan någon större arbetsinsats. Historiskt sett har tjänsten levererat en fin snittavkastning och en klar majoritet av kapitalet har lyckats bli återbetalt samtidigt som miljontals människor fått tillgång till elektricitet. Vad som är en bra investeringsform är upp till var och en och läser du igenom vårt Trine-omdöme ovan så tror vi att du får dig en klar bild kring om du vill investera i solenergi hos Trine eller inte!

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 17 april 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Du har läst

Trine – Omdöme, recension och guide till investering i Trine solenergi april 2024

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen