Josab: Fortsatt drabbade av pandemin - Analystgroup - Börskollen

Aktieanalys

{newsItem.title}

Josab: Fortsatt drabbade av pandemin - Analystgroup

Fortsatt drabbade av pandemin
Kraven kring ekologiska och hållbara produkter inom vattenrening ökar runt om i världen, vilket gynnar Josab. Bolagets senaste kvartalsrapport var rent försäljningsmässigt i linje med våra förväntningar, där Josabs intäkter fortsatt är på blygsamma nivåer. Samtidigt ser vi positivt på att kostnaderna hålls i schack och att det finns ett antal värdedrivare framgent. Josabs möjligheter inom både Kina och Indien kvarstår, parallellt med intressanta möjligheter på både den ungerska och afrikanska marknaden. Pandemin ligger dock fortsatt som en våt filt över verksamheten, vilket leder till förseningar. Utifrån rådande läge väljer vi att behålla vårt värderingsintervall där vi ser ett motiverat värde per aktie mellan 0,7 – 3,3 kr, med 2,2 kr i ett Base scenario.

Blygsam försäljning…
Under Q2-21 uppgick nettoomsättningen till 802 tSEK (316), vilket i termer av absoluta tal är en blygsam ökning. I Q2-rapporten framgår det att intäkterna är hänförliga till vattenreningsprojektet Mono, samt materialförsäljning i Ungern. Ordern inom Waste Water på 1,4 MSEK, där slutkunden är MONO Ipolyfabric Kft., har blivit delfakturerad under Q2 och resterande del ska faktureras efter leverans under Q3. I Nigeria pågår produktionen av en testenhet för dricksvattenrening där leverans och slutbetalning sker under Q3.

… men god kostnadskontroll
Sett till de totala rörelsekostnaderna uppgick dessa till 3 854 tSEK (2 761) under Q2-21, motsvarande en ökning om 40 %. De totala rörelsekostnaderna ligger under våra estimat, och sett till årets sex första månader har Josab lyckats minska sina rörelsekostnader jämfört med H1-20. Följaktligen ser vi positivt på att Bolaget har fortsatt att utvecklas med en god kostnadskontroll.

Finns ett flertal triggers
Vi ser värdedrivare under 2021 i form av ökad försäljning inom primärt marknaderna Ungern, Kina och Indien, samt breddningen inom området för luftrening. Josab bearbetar även den afrikanska marknaden, där testenheten i Nigeria kan ses som ett bevis på att steg tas i rätt riktning. Möjligheterna är intressanta, men på grund av bl.a. administrativa utmaningar väljer vi att från vår sida se den afrikanska marknaden mer som en möjlig extra krydda på sikt. Parallellt med de försäljningsmässiga aktiviteterna har Josab fortsatt att titta på möjligheten att förvärva Clear Industry Ltd, i Kina, där mer information kan komma inom kort.

Lämnar värderingsintervallet oförändrat
I samband med Q2-rapporten har vi gjort vissa mindre justeringar i våra estimat för åren 2021-2023, där vi dock fortsatt räknar med en god utveckling inom Josabs adresserbara marknader efter att pandemin lättar. Vi väljer därför att behålla vårt senaste värderingsintervall för Josab som sträcker sig mellan 0,7 kr – 3,3 kr.

Länk till analysen i sin helhet: https://www.analystgroup.se/analyser/josab-q2-21/

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Josab Water Solutions

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos båda för att nyttja fördelarna och de låga avgifterna hos respektive aktör.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Josab Water Solutions