8 aktier där varningslampan lyser klarrött – "Nedsidan är 100 procent"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

8 aktier där varningslampan lyser klarrött – "Nedsidan är 100 procent"

8

Investtechs "pestportfölj", som har en historik av att pricka in aktier som presterar dåligt på börsen, varnar nu för åtta aktier och råder investerare att sälja dessa. Analytikern Lars-Göran Westerberg påpekar att portföljen har rasat med 87 procent sedan starten för tre år sedan, medan Stockholmsbörsen totalavkastat 14 procent under samma period.

  • "Pestportföljen" varnar för åtta aktier vars tekniska bild, insynshandel och volatilitet pekar på framtida svaghet.
  • Enligt Westerberg är vindkraftsbolaget OX2 det senaste tillskottet i portföljen, vars aktie har backat med över 10 procent den senaste månaden.
  • Förnybara energibolag Minesto och SAS är andra noterbara företag i portföljen, med Minestos aktie som har rasat med över 70 procent sedan årsskiftet.

Westerberg betonar att de aktier som inkluderas i portföljen ofta är tekniskt svaga och ligger i en brant fallande trend. Han nämner också att aktierna ofta har säljsignaler, vilket indikerar att stödnivåer har passerats. Investtech ser även på faktorer som insynshandel och volatilitet när de väljer vilka aktier som ska ingå i portföljen, förklarar Westerberg i ett uppslag hos Di.

”Investtechs kvantitativa forskning visar att den typen av aktier underpresterar otroligt mycket över tid. Samtidigt är intresset från småsparare ofta stort. Det är frestande att försöka fånga fallande knivar, särskilt i högvolatila aktier som kan studsa upp rejält," förklarar han.

Varningslampor för vindkraftsbolaget OX2

Westerberg lyfter fram vindkraftsbolaget OX2 som det senaste tillskottet i portföljen. Aktien har backat över 10 procent den senaste månaden och noteras nu kring 41 kronor.

Westerberg menar att detta har skett samtidigt som omsättningen i aktien har ökat, vilket är en tydligt negativ signal. Han råder småsparare att hålla sig borta från OX2 men anser att de som redan äger aktien kan ha is i magen och vänta på nästa veckas delårsrapport.

Minesto och SAS in i "pestportföljen"

Ytterligare bolag som tar plats i portföljen är förnybara energibolaget Minesto och flygbolaget SAS. Minestos aktie har rasat med över 70 procent sedan årsskiftet och Westerberg menar att "i princip alla kriterier är uppfyllda" för att man inte ska ta i aktien med tång.

SAS, som var tidigare ett kärninnehav i portföljen, har tidigare flaggat för att aktien kommer att bli värdelös i samband med att rekonstruktionsprocessen går i mål. Westerberg råder därför SAS nära 200.000 ägare att snarast trycka på säljknappen.

Övriga bolag i "pestportföljen" är Fingerprint, NCAB, Powercell, Saniona och Sedana Medical.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien OX2

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt