Aktiechefen inför 2024: Dissa verkstad – och satsa på dessa branscher istället
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Aktiechefen inför 2024: Dissa verkstad – och satsa på dessa branscher istället

Aktiechefen

Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking, menar att Stockholmsbörsens verkstadsbolag kan komma att möta dubbel motvind under 2024. Istället ser han bättre investeringsmöjligheter i andra branscher. Trots en stark avslutning på börsåret 2023, finns det risker som investerare bör beakta inför det kommande året.

Nyheten i korta drag:

  • Verkstadsbolagen på Stockholmsbörsen kan komma att möta dubbel motvind under 2024 – däremot kan småbolagen ta igen förlorad mark.
  • Investerare bör överväga att säkra en del vinster och förbereda sig på en mindre rekyl.
  • Värderingarna på Stockholmsbörsen har nått historiska medelnivåer, vilket kan innebära risker vid en eventuell ekonomisk inbromsning.
  • Sektorerna att hålla ögonen på inför 2024.

Enligt Hedberg, var det centralbanksbeskeden från USA och Europa, som tolkades som att räntehöjningarna var klara, som skjutit fart på börsuppgången. Detta ledde till att marknaden började prisa in räntesänkningar under 2024, vilket gav bränsle till uppgången. Hedberg menar dock att det kan vara läge att ta hem några vinster och invänta en mindre rekyl, trots en förmodad positiv start på det nya börsåret.

Läs mer: Listan släppt: Tio bästa aktierna att äga 2024

Utsikter och risker inför börsåret 2024

Hedberg tror att det kommer att finnas stora skillnader mellan olika sektorer och bolag under 2024. Han spår att de starka verkstadsbolagen kan ha begränsad potential under nästa år, men att småbolagen har goda möjligheter att ta igen förlorad mark.

Småbolagen tror jag däremot har goda möjligheter att ta igen förlorad mark. Även om börsen i stort inte ger lika god avkastning nästa år tror jag det finns gott om enskilda bolag som kommer kunna prestera väl på börsen."

Gällande börsens tyngsta sektorer, bank och verkstad, tror Hedberg att bankaktierna kommer att klara sig bra trots lägre räntor, tack vare hög direktavkastning, minskad oro för kreditförluster och en historiskt låg värdering.

För verkstadsbolagen ser det dock mörkare ut, med potentiella vinstnedrevideringar som en följd av en starkare krona och svagare efterfrågan.

"Den starka kursutvecklingen i de stora verkstadsbolagen tror jag begränsar deras potential under 2024, särskilt med tanke på att valutamedvinden nu snarare vänt till motvind."

Detta skriver Carnegie om i en börskommentar.

Sektorer att hålla ett öga på 2024

De mindre konsumentinriktade industribolagen och skogssektorn är de sektorer som Hedberg anser vara mest intressanta inför 2024. Han menar även att byggbolag med stora egna fastighetsinnehav har potential att röra på sig, efter att ha stått stilla medan många fastighetsbolag rusat fram under den senaste tiden.

Läs också: Bästa julrallyt på decennium – Expert: Här är förklaringen

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt