Alectas ordförande ryker igen – "Man häpnar"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Alectas ordförande ryker igen – "Man häpnar"

Alectas

Det fortsätter att storma kring Alecta. För andra gången på kort tid blir pensionsjätten av med sin ordförande. – Man häpnar, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson som undrar var ägarna är. Hon hann knappt tillträda.

Hon hann knappt tillträda. I söndags kväll kom beskedet: Carina Åkerström kliver av som Alectas nyvalda styrelseordförande.

Risk för jäv, anges, eftersom hon fortfarande lyfter lön som avgående vd för Handelsbanken. Banken har enligt uppgift till Dagens industri stor utlåning till Alectas största investering, den hårt kritiserade mångmiljardförlusten i fastighetsbolaget Heimstaden Bostad.

Det är andra gången på bara några veckor som en ordförande plötsligt får bytas ut. Carina Åkerström fick snabbt kastas in som nytt alternativ när den först utnämnde ordföranden, dansken Lars Rohde, visade sig vara upptagen för Nordea.

"Beskedet var oväntat och situationen är självklart beklaglig", skriver tjänstemannafacket Unionens ordförande Peter Hellberg, även ledamot i valberedningen, i en skriftlig kommentar. Nu ska ännu en ny ordförande jagas fram.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke, återigen inhoppande ordförande, vill inte kommentera.

Skadeskjuten storspelare

Allt hade kanske kunnat passera utan någon större uppståndelse. Men efter Alectas minst sagt tveksamma investeringar i fjol, då även tiotals miljarder försvann i amerikanska nischbanker, har förtroendet fått sig en knäck.

Alecta är inte heller vilket bolag som helst, utan tredje största ägaren på Stockholmsbörsen. Bolaget förvaltar över 1 200 miljarder kronor för 2,8 miljoner tjänstemän. Ägare är spararna, men ytterst ansvariga är Svenskt Näringsliv och tjänstemannafacken som delar på styrelseplatserna.

– Nu har det varit lite för många händelser kopplade till Alecta för att ägarna bara ska kunna sitta still i båten. Det här måste ju leda till självrannsakan och en utvärdering och en plan framåt även från ägarnas sida, säger Joacim Olsson på Aktiespararna.

"Märkligt"

Uppenbarligen har analysen som gjorts av de tilltänkta ordförandena varit dålig, enligt Olsson.

– Det är ju märkligt med tanke på vilken aktör som står bakom valberedningens utnämnande.

Ordförande för ägaren Svenskt Näringsliv är Jacob Wallenberg. Valberedningens ordförande i Alecta är Kenneth Bengtsson, som också är överstyrelsens ordförande. Han är också ordförande för SJ och har tidigare varit vd för Ica-gruppen.

"Olyckliga omständigheter"

Själv skyller han på de två som hoppat av.

– Jag har aldrig råkat ut för så olyckliga omständigheter, att en person (Rohde) har befunnit sig i en parallell process som är en konkurrent utan att delge det för oss och i det andra fallet (Åkerström) hinner man till och med bli vald till ordförande innan man reagerar på att man faktiskt inte är lämpad, säger Bengtsson till Dagens industri.

Källa: Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt