Analys: Fem saker du som Fortnox-ägare bör bevaka framåt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Analys: Fem saker du som Fortnox-ägare bör bevaka framåt

Analys:

Fortnox, det framstående affärssystembolaget, har haft en stark start på året. Men vad kommer att forma bolagets börsresa framöver? Dagens Industri har identifierat fem avgörande punkter, som inkluderar potentiella aktieförsäljningar från storägaren, internationell expansion, analyskårens attityd, bolagets blankning och dess värdering.

  • Storägarens potentiella aktieförsäljning kan påverka aktiekursen.
  • Internationell expansion kan bli avgörande för bolagets framtida framgång.
  • Analyskåren har en mer pessimistisk syn på bolaget, vilket kan påverka aktiekursen.

Aktieförsäljningar och internationell expansion

En viktig faktor att hålla ögonen på är eventuella aktieförsäljningar från Fortnoxs ordförande och storägare, Olof Hallrup. Hans ettåriga inlåsningsperiod har löpt ut, vilket kan leda till aktieförsäljningar. Vid hans senaste försäljning föll aktien med 6 procent, men återhämtade sig inom fem handelsdagar.

En annan nyckelfaktor är Fortnoxs eventuella internationella expansion. Mer information om detta kan komma vid investerardagen den 23 maj, vilket vi på Börskollen kommer att bevaka och rapportera om.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Analytikernas syn och bolagets värdering

Analyskåren är för närvarande mer pessimistisk än optimistisk, vilket kan påverka Fortnoxs aktiekurs. Deras genomsnittliga riktkurs erbjuder en nedsida på 14,5 procent från nuvarande kursnivå.

Tips: på Börskollens sida Riktkurskollen kan du smidigt se och följa alla riktkurser för noterade bolag.

Trots att aktiekursen når nya höjder är värderingen av bolaget fortfarande en viktig faktor. Fortnox p/e-tal på drygt 66 är under genomsnittet de senaste fem åren, trots att internationella konkurrenter som Xero handlas till betydligt högre multiplar.

"Blankningarna i Fortnox låg på rekordnivåer inför bolagets bokslut i februari, men har minskat betänkligt efter siffrorna som krossade förväntningarna", skriver tidningen. Börskollens blankningskoll kan dock konstatera att de korta positionerna har fallit tillbaka kraftigt sedan den starka rapportren, och nu är nere på drygt 2 procent.

Börskollen om Fortnox

Fortnox är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern FNOX på Large Cap. Fortnox verkar inom sektorn Informationsteknik och aktien har 40589 st ägare hos Avanza samt 5923 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Fortnox är en leverantör av webbaserade program för bland annat bokföring, fakturering, orderhantering, säljstöd och e-handel till mindre och medelstora företag samt föreningar. Fortnox program kan nås från vilken internetansluten dator som helst i världen via det molnbaserade systemet. Utöver har Fortnox dotterbolaget Nox Finans som erbjuder finansiella tjänster relaterade till fakturaservice. Bolagets huvudkontor ligger i Växjö.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Fortnox, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Fortnox

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Fortnox

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt