Analys: Läge att investera i världens största lyxkonglomerat?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Analys: Läge att investera i världens största lyxkonglomerat?

Analys:

LVMH, världens största lyxkonglomerat, lockar investerare med sin imponerande portfölj av tidlösa varumärken och höga marginaler. Men frågan är om den nuvarande värderingen motiverar ett köp? Det resonerar Placera kring i en färsk analys.

  • Konglomeratet, med över 75 varumärken och en årlig omsättning på 85 miljarder euro, är det största i lyxbranschen.
  • En genomgång av försäljningssiffrorna för de senaste nio månaderna visar blandad tillväxt över företagets olika affärsområden.
  • LVMH:s värdering har sjunkit till mer attraktiva nivåer, men det är osäkert om det räcker för att rättfärdiga ett köp.

Lyxbolag lockar investerare med sina höga marginaler, priskraft och tidlösa varumärken. Ett exempel är champagneproducenten Moët & Chandon, som grundades redan 1743. LVMH, grundat av fransmannen Bernard Arnault, är inget undantag.

Detta skriver Placera om i en analys.

Arnaults väg till lyxkonglomerat

Efter att ha avslutat sina ingenjörsstudier vid École Polytechnique tog Arnault över sin fars byggföretag, och kom snart på idén att starta ett lyxkonglomerat. 1984 köpte han konkursboet Boussac Saint-Frères, vilket inkluderade varumärken som Christian Dior och Le Bon Marché. Efter försäljning av övriga tillgångar och avskedande av 9 000 anställda, behöll Arnault dessa två varumärken och byggde LVMH till vad det är idag.

Läs mer: Buffett storsatsar på AI – 49 % av portföljen i dessa tre aktierna

Risker och möjligheter – och Placeras rekommendation

En långsiktig trend som talar för LVMH är den växande medelklassen i bland annat Kina, Indien och Latinamerika. Under det senaste decenniet har lyxsektorn gynnats av trenden ovan och det kommer vara viktigt för LVMH att tillväxten i dessa marknader hålls uppe.

"Kortsiktigt finns det risk att LVMH påverkas mer av en sämre konjunktur. Förutom rena lyxvarumärken har LVMH en mängd märken som riktar sig till “mindre” förmögna kunder och detta segment bör ta mer stryk i sämre tider."

Trots den imponerande tillväxten i vissa segment, har LVMH-aktien inte varit ett självklart köp. Med tanke på de förväntade multiplarna för nästa år och jämförelser med andra lyxbolag, är aktien inte tillräckligt billig för att vara ett klockrent kap, resonerar Placera.

Placera anser att LVMH passar in i en global långsiktig portfölj. Däremot tycker vi att aktien inte är tillräckligt billig för att vara ett klockrent kap. Vi är i dagsläget neutrala."

Läs också: Lyxbolagen utklassar index – Analys: Satsa på dessa aktier

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om LVMH

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien LVMH

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt