Analytikermassage hos SEB? Di: Alla kunder får inte samma information samtidigt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Analytikermassage hos SEB? Di: Alla kunder får inte samma information samtidigt

Analytikermassage

SEB:s analytiker anklagas för att prioritera sina viktigaste kunder genom att ge dem information före andra kunder, en praxis som kallas analytikermassage. Enligt Dagens industri får inte alla kunder samma information samtidigt.

En person med insyn i bankens rutiner berättar att när analytikerna får information ringer de kunderna i storleksordning, baserat på deras courtageintäkter. Detta innebär att viktiga kunder får informationen först, medan mindre betydande kunder får den senare.

Idealt sett bör analytikerna först publicera analysen eller en snabbkommentar och sedan börja kontakta kunderna. Men enligt uppgifterna bryter SEB mot denna praxis. I fallet med fiberkommunikationsbolaget Hexatronic började banken ringa kunderna en dag innan bolaget vinstvarnade.

En källa kommenterar att det tydligt finns en klasskillnad mellan investerare när det kommer till tillgång till information. De som köpte och de som sålde Hexatronic-aktier befann sig troligtvis på olika informationsnivåer, vilket påverkade deras beslut.

SEB förnekar att de ger förhandsinformation till utvalda kunder när det gäller rekommendations- och estimatförändringar. Enligt banken distribueras alla sådana analyser till alla kunder samtidigt.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

💡 Tips från oss på Börskollen

Aktieapp – Högsta betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och över 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Hexatronic

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.