Astra Zeneca misslyckas med nya cancerläkemedel
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Astra Zeneca misslyckas med nya cancerläkemedel

Astra

Läkemedelsjätten Astra Zeneca, som hade storslagna planer för nya cancerläkemedel, har underpresterat enligt Handelsbankens analytiker. Bolaget överpresterar istället på äldre produkter, ett tillvägagångssätt som sällan uppskattas på marknaden. Astra Zenecas aktie har därefter sjunkit med 6,7 procent på Stockholmsbörsen.

  • Astra Zeneca har haft svårt att leverera på sina nya cancerläkemedel och har istället överpresterat på äldre produkter.
  • Handelsbankens analytiker ifrågasätter Astra Zenecas framtid efter 2025 då bolaget har varit vagt om sina förväntningar.
  • Deutsche Bank har sänkt sin rekommendation för Astra Zeneca till "sälj" från "behåll".

Astra Zeneca har fått skarp kritik från analytiker på Handelsbanken för bristande framsteg på sina nya cancerläkemedel. Istället verkar de utmärka sig genom att överprestera på äldre produkter, ett tillvägagångssätt som marknaden inte brukar uppskatta.

Osäker framtid för Astra Zeneca

Handelsbankens analytiker uttrycker även tvivel kring bolagets framtid efter 2025. Astra Zeneca har gett vägledning fram till 2025, men är mindre tydliga om sina förväntningar därefter. "När vi frågar dem om deras planer efter 2025, är deras enda svar 'industriledande tillväxt'", säger analytikerna. Men de pekar på att konsensusprognoserna för 2025-2030 visar en tillväxt på endast 3,9 procent efter 2025, vilket inte räknas som "industriledande".

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Deutsche Bank sänker rekommendation

Under tisdagsmorgonen meddelade Deutsche Bank att de sänkt sin rekommendation för Astra Zeneca från "behåll" till "sälj", och sänkte även riktkursen till 95 pund från 110. Detta ledde till att Astra Zenecas aktie sjönk med 6,7 procent på Stockholmsbörsen till en kurs omkring 1 300 kronor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AstraZeneca

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt