Bankchefen: "Räntedepression" väntar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Bankchefen: "Räntedepression" väntar

Bankchefen:

Flera års inflations- och räntechock – som inneburit en räntefest för storbankerna – ser ut att vara över, enligt SEB-chefen Johan Torgeby. - Om vi kallar det vi har haft för räntefest så blir det väl räntedepression, säger han.

– Jag gillar inte (ordet) räntefester. Men om alla makroekonomer – inklusive våra egna - har rätt så kommer vi få se en sänkning av Riksbankens styrränta i maj och ytterligare kanske sex räntesänkningar fram till slutet av 2025, säger Johan Torgeby till TT.

"Det här är helt normalt"

För SEB och andra storbanker skulle räntesänkningarna som väntas trycka ned räntenettot, det vill säga vad bankerna tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor.

– Det här är helt normalt. Jag har försökt förklara det här i två års tid. Man måste orka ha ett långsiktigt perspektiv.

Torgeby hoppas att SEB – en av de mindre spelarna på den svenska bolånemarknaden bland storbankerna – nu får fokusera på sina starkaste sidor igen.

– Nu skiftar fokus till den aktivitetsbaserade delen av banken: handel med värdepapper, fondförvaltning, sparande, investeringar, företagsförvärv och börsnoteringar – saker som relativt sett är där vi är starka.

"Nu hoppas jag att det vänder"

Han säger att det trots att räntorna är kvar på ovanligt höga nivåer börjar etablera sig en ny attityd bland hushåll och företag.

– Det har inte varit någon efterfrågan på bolån. Det har inte varit någon efterfrågan på företagslån. Vi har inte gjort någon börsnotering. Vi har inte gjort mycket förvärv, säger han om senaste kvartalet.

– Nu hoppas jag att det vänder – och vi ser flera tecken på en mer optimistisk inställning nu där ute bland våra kunder.

Bland annat pekar han på SEB:s senaste boprisbarometer.

– Nu tror alla att vi inte får fler boprisnedgångar, utan att vi står inför högre bostadspriser. Och så får vi lite räntelättnader och då kommer både privatekonomin och företagsekonomin att lätta lite.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SEB

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt