Bästa småbolagsfonden? Så presterar de med högsta respektive lägsta avgiften
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Bästa småbolagsfonden? Så presterar de med högsta respektive lägsta avgiften

Bästa

Med en positiva konjunktursignaler, förmodad räntetopp och låga aktievärderingar ser småbolagsinvesterare nu ljuset i tunneln. Men det finns viktiga aspekter att ta hänsyn till innan man bestämmer sig för vilken fond man ska investera i, inklusive avgifter och fondens storlek.

  • Avgiftsskillnaderna i småbolagsfonder är stora. De billigaste fonderna tar ut en avgift på 0,3-0,54 procent.
  • Större småbolagsfonder kan tvingas in i köp av stora bolag för att kunna möta krav på uttag under turbulenta börsperioder.
  • För att säkerställa en hög andel småbolag i fonden bör investerare noggrant granska innehaven samt välja en mindre fond.

Varnande exempel – högt och lågt inom småbolagsfonder

Nordnets nystartade indexfond för småbolag har satt strålkastarljuset på vikten av att göra en noggrann granskning innan man väljer fond. Fondens utdelningar beskattades då den är registrerad på Irland, vilket är en betydande skillnad jämfört med svenskregistrerade fonder som slipper denna skatt.

"Den ”billiga” indexfonden visade sig inte vara så billig för spararna", skriver Di som ett varnande exempel i sin färska granskning av småbolagsfonderna.

Dessutom kan avgiftsskillnaderna i småbolagsfonder vara stora. Xact Svenska Småbolag, en börshandlad indexfond, tar endast ut en avgift på 0,3 procent, vilket ger den en plats bland de billigaste fonderna. Och i andra vågskålen finner vi fonder som har såväl en fast och en resultatbaserad avgift;

"Ett par småbolagsfonder, som Strand och Cliens, tar ut en fast avgift samt en resultatbaserad avgift. I dessa fonder är det inte ovanligt med faktiska avgiftsuttag på 2-3 procent per år," förklarar man.

Småbolagsfond Årlig avgift % Avkastning 3 år %
Lannebo Småbolag 1,6 o
Länsförsäkringar Småbolag 1,6 -14
Öhman Småbolag 1,54 -6
Cliens Småbolag 1,35 (rörlig tillkommer) 12
Strand Småbolag 0,9 (rörlig tillkommer) -17
Simplicity Småbolag 0,8 -9
Storebrand Sverige Småbolag Plus 0,54 -11
AMF Småbolag 0,4 -16
Plus Småbolag Sverige Index 0,4 -7
Xact Svenska Småbolag (ETF) 0,3 -11

Källa: Avgiften Fondbolagen, Morningstar. Avkastningen hämtad från Avanza, avstämd 2024-04-17.

Vi har här valt de fonder med högsta respektive lägsta avgiften (Cliens och Strand inkluderade i den högre halvan pga. deras rörliga avgift som adderas till den fasta) och kikat på totaltavkastning under de senaste 3 åren. Bilden är minst sagt spretig, men antyder heller inte att dyrare fonder per definition resulterar i en lägre avkastning, utan snarare tvärtom.

Tips: Fördjupa dig gärna mer kring investeringar i småbolagsfonder i vår matiga guide Bästa småbolagsfonderna.

Vissa fonder tvingas köpa in "storbolag"

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är fondens storlek. Större småbolagsfonder kan behöva köpa in stora bolag för att hantera likviditetskrav vid uttag under turbulenta börsperioder. Enligt en analys av Morningstar tvingas ett tiotal småbolagsfonder, som förvaltar mellan 9 och nästan 30 miljarder kronor, att köpa in stora bolag som finns i många småbolagsportföljer. Exempel på större bolag som ingår i många småbolagsfonder är Beijer Ref, AAK, Addtech och Trelleborg, lyfter Di.

För att säkerställa en hög andel småbolag i sin fond bör investerare noga granska fondens innehav och överväga att investera i en mindre fond, förklarar tidningen. Alternativt kan man välja en mikrobolagsfond, även om detta kan innebära en högre risk.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt