Beskedet som avgör börsens riktning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Beskedet som avgör börsens riktning

Beskedet

Världens börser är på helspänn inför onsdagskvällens amerikanska räntebesked. Och det är prognoserna för ränta och inflation som är i fokus. - Det är det som marknaden zoomar in på, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

Styrräntan i USA är riktmärke för centralbanker i hela världen, även för den svenska Riksbanken. Feds ränta sätter priset på pengar för amerikanska investerare, vilket inte bara påverkar Wall Street utan börsklimatet i hela världen.

– Utlandsägandet på Stockholmsbörsen är betydande och det amerikanska kapitalet påverkar oss en hel del, säger Lars Söderfjell.

Tre sänkningar

Utifrån tillgänglig information räknar räntemarknaden just nu med tre sänkningar av Feds styrränta i år, med början i juni i eller juli.

Professionella bedömare gör ungefär samma bedömning, enligt en färsk Bloombergenkät. Snittprognosen i enkäten visar att det blir en räntesänkning i juni, och att styrräntan sänks två gånger till efter det – ned till 4,50-4,75 procent vid årsskiftet.

– Om räntebeskedet låter stramare än så kan det definitivt få en avkylande effekt på marknaden, säger Söderfjell.

SEB-ekonomen Elisabet Kopelman tror att Fed-chefen Jerome Powell och hans direktion klämmer in fyra räntesänkningar i år, med början i juni.

– Det som kan ändra det är om arbetsmarknaden eller ekonomin börjar förändras väldigt snabbt, säger hon.

Mattias Sundling, chef för aktiestrategi på Handelsbanken, delar Söderfjells bild av att Feds signaler om räntan framöver och inflationsprognosen är viktiga för börsen och andra centralbanker.

– När Fed väl sänker bekräftar det att vi går in i en ny fas av penningpolitik. Vi går från att ha varit inriktade på att strama åt och kyla av ekonomin till att släppa på bromsen, säger han.

Vinsterna viktigast

Både Sundling och Söderfjell påminner om att marknaden i början av 2024 räknade med minst dubbelt så många räntesänkningar än de tre som nu väntas. Trots det har storbolagsindex i New York – S&P500-index – gått upp 8 procent sedan årsskiftet.

– Det handlar inte bara om priset på pengar. Det är även volymen av pengar i systemet. Och det är finanspolitiken. Men det absolut viktigaste i slutändan är ändå börsbolagens vinster, säger Sundling.

– Får jag välja mellan tre räntesänkningar i år med en ekonomisk mjuklandning eller åtta räntesänkningar och en recession väljer jag det första alternativet alla dagar i veckan, säger Söderfjell.

Fakta: Stark ekonomi bromsar räntesänkningar

Oväntat hög inflation i USA i både januari och februari och andra styrkebesked från världens största ekonomi – som oväntat många nya jobb, högre producentpriser och ökad detaljhandel – har i princip raderat ut sannolikheten för en sänkning av USA:s styrränta redan i vår.

Förutom statistiken har Jerome Powell, chefen för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), sagt att hans direktion vill se tydligare tecken på att inflationen är på väg mot målet på 2 procent för att det ska bli aktuellt att börja sänka räntan.

Dagens styrränta i USA på 5,25-5,50 procent är ovanligt hög. Och justerat för inflationen – som låg på 3,2 procent i februari – riskerar räntan att bli för åtstramande. Då sjunker inte bara inflationen. Då kan det även slå onödigt hårt mot tillväxt och jobb.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Ålandsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt