Blankarna täljer guld i småspararfavoriten – Analytiker: Det här krävs för vändning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Blankarna täljer guld i småspararfavoriten – Analytiker: Det här krävs för vändning

Blankarna

Det svenska värmeteknikbolaget Nibe har upplevt en riktigt usel period på börsen under det senaste året, en nedgång som under föregående vecka accelererade då aktien föll över 8 procent. Men enligt analytiker kommer denna negativa trend inte att vara för evigt. Mycket beror på myndigheternas beslut, och Nibe har goda förutsättningar att klara sig bra tack vare den gröna omställningen.

  • Nibe är såväl en småsparar- som blankarfavorit med över 160 000 aktieägare och en aktuell blankning omkring 7 procent, vilket placerar den högt på listan över de mest blankade aktierna.
  • Nibes aktiekurs har minskat med över 8 procent under förra veckan, och är ner med över 50 procent under det senaste året.
  • Denna nedgång förväntas dock inte vara bestående enligt analytiker, som ger sin bild av läget.

Med över 160 000 aktieägare är Nibe en stor småspararfavorit. Men i kontrast till detta är aktien också en blankarfavorit och har stegvis klättrat på listan över de mest blankade svenska aktier. Under förra veckan steg blankningen till en ny rekordnivå på över 7 procent och i samband med vår senaste sammanställning från i fredags var aktien då den 12:e mest blankade.

ABG säljrekar – ser fortsatt svaghet

ABG släppte tidigare en analys där man sänkte sin rekommendation för värmepumpsbolaget från behåll till sälj och pekar på ABG att den europeiska värmepumpsmarknaden fortsätter försämras och att myndighetsstöd riskerar bli försenade.

”Baserat på senaste nyhetsflödet och samtal med aktörer i industrin bedömer vi att marknaden har försämrats ytterligare i början av 2024 jämfört med fjärde kvartalet 2023”, skriver ABG i analysen.

Tips: Vad säger övriga analytiker? På vår sida Riktkurskollen kan du enkelt se och följa alla analytikernas bild av Nibe.

Den väntade vändningen

Enligt en färsk analys från Dagens industri, där man har pratat med analytiker, har det framkommit att mycket av Nibes framtid beror på myndigheternas beslut. Anders Roslund på Pareto påpekar att flera europeiska myndigheter har tagit bort restriktioner mot användning av fossilbaserade gaspannor. Trots detta tror Roslund att en lösning kan vara att subventioner höjs. Dock kommer detta inte vara tillräckligt på grund av de låga gaspriserna.

Roslund betonar att den kortsiktiga efterfrågan kommer att vända uppåt, men att det kan ta tid. "Men det kan dröja ett bra tag", säger han till tidningen.

Nibe och den gröna omställningen

Pär Andersson på Spiltan Fonder ser Nibe som ett kvalitetsbolag, men menar att det måste hantera utmaningar på den europeiska marknaden. Han tror dock att Nibe kommer att klara sig bra tack vare den gröna omställningen.

”Långsiktigt finns bara den vägen att gå, och på hållbarhetsfronten är Nibe en stor aktör med ett starkt varumärke. De senaste årens negativa kursutveckling kommer stoppas förr eller senare.”

Vi på Börskollen håller noggrant koll på utvecklingen och kommer fortsätta att rapportera om Nibes framtid, vars aktie har fallit med 56,7 procent på ett års sikt.

Börskollen om NIBE Industrier

NIBE Industrier är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern NIBE B på Large Cap. NIBE Industrier verkar inom sektorn Industri och aktien har 113657 st ägare hos Avanza samt 19448 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Nibe Industrier är ett industribolag. Bolaget erbjuder diverse tjänster inom värmelösningar och energieffektivisering. Koncernens verksamhet är indelad i ett flertal affärsområden, med vardera dotterbolags specialistkompetens. Kunderna återfinns på global nivå med störst koncentration inom Norden, Europa och Nordamerika. Produkterna riktar sig främst till bolag och större institut men även till privatpersoner. Bolaget har sitt huvudkontor i Markaryd.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om NIBE Industrier, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om NIBE Industrier

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien NIBE Industrier

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt