Börsen inleder andra halvåret uppåt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Börsen inleder andra halvåret uppåt

Börsen

Stockholmsbörsen inleder andra halvåret med ett kliv uppåt, i linje med ledande Europabörser. Storbankerna är draglok när OMXS-index lyfter 0,8 procent i ett lättnadsrally efter helgens första omgång i Frankrikes parlamentsval.

Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index lyfter storbankerna mest, med SEB och Nordea på plus 2,0 respektive 2,2 procent. Men uppgången är bred, med 29 av 30 aktier i OMXS30 på plus.

Inkassobolaget Intrums aktie stiger 3,3 procent sedan det finansiellt pressade inkassobolaget uppgett att man har dragit in 7,2 miljarder i nettolikvid på försäljning av delar av sin investeringsportfölj.

Investerare i hela Europa drar en första lättnadens suck över att ytterhögerpartiet Nationell samling (RN) i Frankrike inte ser ut att få egen majoritet i nyvalet till parlamentet.

Parisbörsens CAC40-index inleder uppåt med nästan 3 procent. Och på valutamarknaden lyfter den nedtryckta euron mot dollarn samtidigt som franska obligationsräntor faller tillbaka.

Inför den första omgången i det franska parlamentsvalet i söndags har euron backat och franska räntor pressats uppåt till krisnivåer på grund av en oro på marknaden för förvärrade statsfinansiella problem för landet, som redan har svårt att hantera sina stora budgetunderskott och efter valet kan få en stökig politisk situation med en mer populistiskt sinnad regering.

Den andra och avgörande omgången i det franska parlamentsvalet hålls söndagen den 7 juli.

OMXS-index har med måndagens lyft gått upp 8,7 procent sedan årsskiftet.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SEB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt