Börsexperten: Investmentbolagen du bör satsa på just nu
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Börsexperten: Investmentbolagen du bör satsa på just nu

Börsexperten:

Investmentbolag har historiskt sett varit lönsamma investeringar. På Stockholmsbörsen finns en mängd olika bolag att välja mellan, men enligt investeraren och börsskribenten Marcus Hernhag är det viktigt att inte bara se till priset när man väljer var man ska investera. I denna artikel tar vi en titt på vilka investmentbolag som är värda att titta närmare på.

  • Investmentbolag på Stockholmsbörsen erbjuder diversifierade investeringar till en låg kostnad.
  • Latour är det högst värderade investmentbolaget på Stockholmsbörsen, men värdering säger inte allt.
  • Det är viktigt att förstå varför en aktie värderas som den gör innan man investerar.

Investmentbolag är ett attraktivt alternativ för investerare som vill diversifiera sin portfölj utan att behöva betala höga förvaltningsavgifter. Bolagens breda aktieinnehav sprider riskerna och möjliggör bättre avkastning över tid.

Tips: Läs gärna vår stora guide om Bästa investmentbolagen där du hittar topplistor, förklaring av begrepp och annan inspiration som rör investering i investmentbolag.

Viktigt att förstå hur investmentbolag värderas

En av de mest avgörande faktorerna vid värderingen av investmentbolag är det egna kapitalet. På Stockholmsbörsen är Latour det dyraste investmentbolaget medan Fastator är det billigaste. Dock är det viktigt att förstå varför dessa värderingar är som de är.

"I fallet med Fastator råder det en skuldkris och det är därför säkrast att hålla sig undan aktien. Den låga värderingen kan nämligen bedra, mycket beroende på hur bolaget eventuellt överlever krisen", förklarar Marcus.

Börsens högsta värderade investmentbolag

Latour och Bure är två av de högst värderade investmentbolagen på Stockholmsbörsen. Latour, som har ett stort inslag av onoterade innehav i sin portfölj, har belönats för sina framgångsrika investeringar inom industrisektorn.

"Här handlar det istället om chansen till dolda tillgångar, det vill säga att de onoterade innehaven kan vara värda mer än vad de är bokförda till", förklarar Hernhag och syftar på investmentbolag med stor andel onoterade innehav i sin portfölj.

I fallet med Bure har de varit duktiga på att hitta lönsamma tillväxtbolag och har därför belönats värderingsmässigt för sitt goda track record.

"Är substansrabatten högre än vanligt, eller substanspremien lägre än vanligt, så får vi mer för pengarna än tidigare. Så länge inget avgörande negativt har hänt för bolaget bör vi ha det som en utgångspunkt när vi investerar", tipsar han.

Tips till dig som vill bygga en portfölj av investmentbolag

Marcus tips till dig som vill bygga en aktieportfölj från grunden, är att satsa på de stora investmentbolagen som en grundbult i portföljen. De erbjuder en lägre risk och mer diversifiering mellan olika branscher. Han föreslår bland annat Lundbergföretagen och Investor som handlas ungefär i linje med sin historik.

Vill du satsa på tillväxtaktier i olika branscher? Då avslutar Marcus med att tipsa om Bure och Creades, där främst den sistnämnda värderas mindre dyrt än på länge. Han lyfter också fram Linc, som finns i Privata Affärers aktierådslista, och där substanspremien nu är lägre än vanligt.

"Fokuset mot forskningsintensiva life science-bolag höjer både riskerna och potentialen."

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Latour

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt