Börsfrossan fortsätter - men när vänder det?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Börsfrossan fortsätter - men när vänder det?

Börsfrossan

Trots rekordvinster för flera svenska banker och verkstadsföretag som Volvo, Atlas Copco och Sandvik, har Stockholmsbörsen under de senaste två veckorna tappat omkring sju procent. Huvudorsaken är de stigande obligationsräntorna, främst i USA, som nu suddar ut tidigare optimism. Enligt ekonomen Maria Landeborn på Danske Bank finns det nu alternativ till aktiemarknaden som lockar investerare, vilket bidrar till nedgången.

Även om bolagens vinstökningar var förväntade, har flera företag i sina rapporter varnat för en kommande minskad efterfrågan på sina produkter. "Konjunkturens effekt börjar nu märkas i form av en minskad efterfrågan", förklarar Landeborn. Bolagsrapporterna har publicerats samtidigt som räntorna har nått nya toppar och vi har sett oroligheter i Mellanöstern och ökande oro för konjunkturen. Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen gått ner med cirka fyra procent.

Det finns alternativ till aktiemarknaden

Det ökade ränteläget påverkar inte bara konjunkturen och företagens vinster, utan erbjuder också investerare attraktiva alternativ till aktiemarknaden. Tidigare präglades finansmarknaden av uttrycket "There Is No Alternative" (TINA), då räntan var noll och pengarna flödade till aktiemarknaden. "Nu finns det alternativ", konstaterar Landeborn. Detta har lett till att pengar nu flyter från aktiemarknaden till räntemarknaden, vilket resulterar i fallande börskurser.

Detta rapporterar GP.se om.

Är det verkligen så mörkt?

Trots den senaste tidens nedgång på börsen anser Landeborn att det finns ljusglimtar. Det finns tecken på att konjunkturen står emot bra, arbetslösheten har inte ökat och företagen presterar fortfarande bra. "När vändningen kommer beror på hur räntorna utvecklas, som i sin tur mycket hänger på konjunkturen", säger hon och tillägger att det på kort sikt kan bli turbulent. "När vändningen kommer är svårt att veta".

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Atlas Copco

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt