Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Börsfrossan

Börsfrossan fortsätter - men när vänder det?

Trots rekordvinster för flera svenska banker och verkstadsföretag som Volvo, Atlas Copco och Sandvik, har Stockholmsbörsen under de senaste två veckorna tappat omkring sju procent. Huvudorsaken är de stigande obligationsräntorna, främst i USA, som nu suddar ut tidigare optimism. Enligt ekonomen Maria Landeborn på Danske Bank finns det nu alternativ till aktiemarknaden som lockar investerare, vilket bidrar till nedgången.

Även om bolagens vinstökningar var förväntade, har flera företag i sina rapporter varnat för en kommande minskad efterfrågan på sina produkter. "Konjunkturens effekt börjar nu märkas i form av en minskad efterfrågan", förklarar Landeborn. Bolagsrapporterna har publicerats samtidigt som räntorna har nått nya toppar och vi har sett oroligheter i Mellanöstern och ökande oro för konjunkturen. Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen gått ner med cirka fyra procent.

Det finns alternativ till aktiemarknaden

Det ökade ränteläget påverkar inte bara konjunkturen och företagens vinster, utan erbjuder också investerare attraktiva alternativ till aktiemarknaden. Tidigare präglades finansmarknaden av uttrycket "There Is No Alternative" (TINA), då räntan var noll och pengarna flödade till aktiemarknaden. "Nu finns det alternativ", konstaterar Landeborn. Detta har lett till att pengar nu flyter från aktiemarknaden till räntemarknaden, vilket resulterar i fallande börskurser.

Detta rapporterar GP.se om.

Är det verkligen så mörkt?

Trots den senaste tidens nedgång på börsen anser Landeborn att det finns ljusglimtar. Det finns tecken på att konjunkturen står emot bra, arbetslösheten har inte ökat och företagen presterar fortfarande bra. "När vändningen kommer beror på hur räntorna utvecklas, som i sin tur mycket hänger på konjunkturen", säger hon och tillägger att det på kort sikt kan bli turbulent. "När vändningen kommer är svårt att veta".

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Atlas Copco

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.