Börsprofilen spårar: Sex köpvärda järnvägsaktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Börsprofilen spårar: Sex köpvärda järnvägsaktier

Börsprofilen

Järnvägsbranschen är kanske inte första giv för alla aktieköpare – men faktum är att sektorn erbjuder såväl stabila utdelningar som tillväxtmöjligheter. Privata Affärers expert Marcus Hernhag har botaniserat i sektorn och hittat sex aktier som han anser vara köpvärda.

  • Två svenska järnvägsaktier: Train Alliance och Railcare.
  • Starka utdelningstrender hos nordamerikanska järnvägsbolag.
  • Konjunkturkänslighet och stigande räntor som riskfaktorer.

Två svenska alternativ: Train Alliance och Railcare

Train Alliance är ett svenskt bolag som äger fastigheter runt järnvägsknutar och hyr ut lokverkstäder. Bolaget har starka finanser och aktien framstår som en billig värdeaktie, skriver Marcus Hernhag i en analys i Privata Affärer. Direktavkastningen är dock på förhållandevis låga 1,2 procent.

Railcare är ett annat bolag Hernhag lyfter, där framtidsutsikterna ser ljusa ut. Det säljer tjänster för järnvägar i Skandinavien och Storbritannien och har haft en stark kursutveckling med en ökning på 50 procent på ett halvår. Bolaget har dubblat intäkterna per aktie sedan 2018 och har en direktavkastning på 2,6 procent.

Nordamerikanska utdelningsgiganter

Union Pacific, en av de största järnvägsaktörerna i USA, har gett utdelning i 125 år och från 2007 har de höjt den årligen fram till nyligen. Canadian National Railway i Kanada har däremot höjt utdelningen varje år sedan börsintroduktionen 1995, med en genomsnittlig utdelningstillväxt på 15 procent om året. Bolagets senaste höjning var på 7 procent.

Hernhag nämner även två andra nordamerikanska alternativ: Norfolk Southern, som inte har sänkt utdelningen på över 20 år, och CSX Corporation, som har 19 år av utdelningshöjningar bakom sig. Båda bolagen presterar stabilt men är konjunkturkänsliga.

Risker och möjligheter i järnvägssektorn

Järnvägsindustrin påverkas av konjunkturkänslighet och stigande räntor, vilket kan vara riskfaktorer att beakta. Trots detta kan det finnas långsiktiga möjligheter, särskilt för tjänstebolag som Railcare, vars efterfrågan på spårunderhåll förväntas vara hög.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Train Alliance

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt