Cathie Woods om investeringsåret 2024 och innovationens stora roll
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Cathie Woods om investeringsåret 2024 och innovationens stora roll

Cathie

Utvecklingen inom disruptiv innovation och teknologi kommer att spela en avgörande roll för den ekonomiska framtiden. Investeringar inom detta område har visat starka resultat under 2023 på grund av förväntningar om lägre räntor från amerikanska centralbanken. Stora framsteg inom artificiell intelligens, DNA-sekvensering, robotisering, energilagring och blockkedjeteknik är några av de teknologier som har potential att revolutionera olika industrier och ekonomin som helhet.

  • Innovation och teknologi kommer att ha en betydande inverkan på framtida ekonomisk utveckling.
  • Investeringar inom disruptiva teknologier har visat starka resultat under 2023.
  • Stora framsteg inom artificiell intelligens (AI), DNA-sekvensering, robotisering, energilagring och blockkedjeteknik har potential att förändra ekonomin och olika industrier radikalt.
Den amerikanska ekonomin har varit i en pågående recession under de senaste två åren, vilket har satt press på sektorer som fastigheter, bostäder och fordon säger Cathie Woods.

Inflation, deflation och vinstmarginaler

Förväntningarna för 2024 pekar mot att den höga inflationen kommer ge vika för en bred deflation. Detta kommer att göra det svårt för många företag att behålla sina vinstmarginaler. Här tror Cathie Woods och ARK Invest att företag som jobbar med ARK's fem innovationsplattformar kommer ha större chans att behålla sina vinstmarginaler.

Teknologins framfart

Trots en björnmarknad 2022 har teknologins framfart fortsatt. Framsteg inom artificiell intelligens, DNA-sekvensering, robotisering, energilagring och blockkedjeteknik har gjort att den innovativa utvecklingen kunnat fortsätta framåt.

Ett exempel på detta är Open AI:s Chat GPT-4 som har visat på kraften med AI när den uppnådde poäng i toppercentilen på en rad standardiserade test inom allt från juridik till matematik.

Bitcoin och genterapi

Bitcoin har också visat styrka under bankkrisen i USA 2023, med en ökning på över 40% i värde. Detta bekräftar kryptovalutans roll som en försäkring mot fel i USA:s och Europas banksystem.

Dessutom godkände den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA) den första genterapin i USA den 8 december, utvecklad av CRISPR Therapuetics och Vertex Pharmaceuticals.

Vi tror på lång sikt att företag som offrar kortsiktig lönsamhet för att investera i innovativa teknologier kan få lönsamma tillväxtmöjligheter. Vi tror även att innovation bör vara en källa till positiv deflation, då det minskar kostnader och ökar produktivitet.

Genom att begränsa sig inom R&D, eller som det heter på svenska, forskning och utveckling riskerar många företag att vara dåligt förberedda på den potentiella eliminering av mellanhänder som är förknippad med disruptiv innovation så som AI.

Detta är en summering av en krönika av Cathie Woods hos Avanza.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Avanza Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt