Dags för nästa "meme"-hausse? Trump Media och Reddit visar vägen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Dags för nästa "meme"-hausse? Trump Media och Reddit visar vägen

Dags

Efter två glödheta noteringsveckor med bolag som Karnell, Galderma, Astera Labs och inte minst Reddit och Trump Media kan vi nu se starten på nästa hausse för "meme"-aktier. Fenomenet är vanligtvis starkare i kapitalismens näste, USA, men tusental svenskar har också hakat på och investerat i Donald Trumps aktie och nätforumet Reddit. Vad har vi då att vänta oss framåt? Experterna ger sin bild av "fenomenet".

  • Donald´s Trump Media har lockat tusentals svenska investerare.
  • Intresset för "meme"-aktier, aktier som hajpas upp på sociala medier, ökar åter.
  • Sparekonom Frida Bratt varnar för att fundamentala värden oftast vinner över hajp.

Stort intresse för "meme"-aktier i USA – men svalare i Sverige

Donald Trumps bolag, Donald Trump Media and Technology Group, har lockat till sig svenska investerare. På Avanza innehar ett tusental svenskar aktier i bolaget, medan cirka 400 kunder på Nordnet valde att investera i bolaget under första handelsdagen. Trots detta bedöms det svenska intresset hittills som förhållandevis som svalt, enligt Frida Bratt på Nordnet.

I USA är intresset för "meme"-aktier, aktier som hajpas upp på sociala plattformar, stort. Trump Media var en av de mest omsatta aktierna på Wall Street under veckan som gick. Steve Sosnick, chefsstrateg på Interactive Brokers, menar att detta visar en positiv stämning på marknaden, drivet av momentum snarare än bolagets fundamentala värden. Detta säger han till Dagens industri.

Sparekonomen manar till försiktighet

Trump Media är i dagsläget den hetaste "meme"-aktien, med en kraftig uppgång under noteringsveckan. Bolaget noterades genom en sammanslagning med ett spac-bolag och har kunnat handlas under en längre tid innan den officiellt blev "DJT". Bolagets främsta verksamhet är det sociala nätverket Truth Social, ett alternativ till Twitter, där Donald Trump är majoritetsägare.

Frida Bratt varnar dock för att investera i "meme"-aktier i sena skeden. "Att hoppa på tåget i elfte timmen blir generellt sett sällan bra. Förr eller senare brukar fundamentala värden vinna över hajp", säger hon.

Blankarattacker och övervärdering

En vanlig företeelse i "meme"-aktievärlden är också blankarattacker, vilket blev fallet för nylistade nätforum-aktien Reddit. Det hade inte ens gått en vecka på börsen innan bolaget blev en måltavla för en sådan attack, vilket fick aktien att backa kraftigt under onsdagens handel.

Enligt en rapport från Hedgeye Risk Management ska Reddit-aktien att rasa med upp till 50 procent. "Reddit är kraftigt övervärderat", skriver Hedgeye.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Trump Media

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt