Danske: Stor potential i danska vindkraftsjätten – trots kinesisk konkurrens
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Danske: Stor potential i danska vindkraftsjätten – trots kinesisk konkurrens

Danske:

Danske Bank har uppgraderat sin riktkurs för det danska vindkraftsbolaget Vestas till 270 danska kronor, från tidigare 235 kronor, och behåller sin köprekommendation. Trots en nedgång på Köpenhamnsbörsen idag ser banken betydande tillväxtmöjligheter för bolaget.

  • Danske Bank höjer riktkursen för Vestas till 270 danska kronor.
  • Vestas förväntas ha en försäljningstillväxt på 15 procent årligen fram till 2026.

Ökande efterfrågan trots kinesisk konkurrens

Danske Bank ser en fortsatt efterfrågan på vindkraft från västländer, trots den ökade konkurrensen från kinesiska tillverkare. Banken noterar att stora byggherrar är öppna för att överväga OEM-företag oavsett deras nationalitet, men att kriget i Ukraina har fått europeiska politiker att prioritera försörjningstrygghet.

Enligt banken har detta ökat oron för att förlita sig på utländska leverantörer, vilket gynnar europeiska företag som Vestas. "Även om vår undersökning bland stora byggherrar tyder på en öppenhet för att överväga OEM-företag oavsett nationalitet, tror vi att ett ökat fokus på försörjningstrygghet till följd av kriget i Ukraina har gjort europeiska politiker oroliga för att förlita sig på utlandet", skriver banken i sin analys.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Tillväxtmöjligheter och framtidsutsikter

Danske Bank förutspår en årlig tillväxttakt (CAGR) för Vestas försäljning på 15 procent under perioden 2023-2026, med en stor del av tillväxten som kommer från USA och en utökad offshore-verksamhet. Banken skriver även att deras prognos för Vestas rörelseresultat 2026 är 9 procent högre än konsensus.

På Börskollen ser vi att Danske Banks analys indikerar en stark framtid för Vestas, trots den nuvarande utmaningen på marknaden. Med en ökad efterfrågan på hållbara energilösningar och europeiska länders strävan efter försörjningstrygghet, verkar Vestas vara väl positionerade för att dra nytta av dessa trender.

Börskollen om Vestas Wind Systems

Vestas Wind Systems är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Danmark och handlas med tickern VWS på Large Cap. Vestas Wind Systems verkar inom sektorn Kraftförsörjning och aktien har 9118 st ägare hos Avanza samt 67578 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Vestas Wind Systems tillverkar vindkraftverk och är aktiva i hela produktionskedjan. De hanterar allt från design och tillverkning till montering, logistik och eftermarknadsservice. Deras vindkraftverk finns på marknader över hela världen. Dessutom erbjuder de konsulttjänster för mätning och utvärdering. Företagets huvudkontor ligger i Århus.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Vestas Wind Systems, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt