Nordea åtalas för brott mot penningtvättslag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Nordea åtalas för brott mot penningtvättslag

Nordea

Den danska enheten för särskild brottslighet (NSK) väcker åtal mot Nordea för misstänkta brott mot regelverket mot penningtvätt 2012-2015. Transaktioner för minst 26 miljarder danska kronor är i fokus. Nordeas aktie faller 1,6 procent efter åtalet.

Nordea-utredningen har legat på den danska åklagarmyndighetens bord sedan sommaren 2016, men har nu utmynnat i ett beslut om åtal. Målet beskrivs av NSK som det största i sitt slag i den danska banksektorn genom tiderna – det vill säga större än det stora Danske Bank-målet.

"Nordea invänder mot myndigheternas juridiska bedömning av fallet", skriver Nordea i ett pressmeddelande.

Åtalet är riktat mot banken och inte mot några enskilda personer. När rättegången ska hållas är inte avgjort.

NSK hävdar att Nordea har gjort sig skyldig till brott mot regelverket mot penningtvätt under åren 2012-2015. Nordea anklagas bland annat för att ha sett genom fingrarna när det gäller ryska kunders misstänkta transaktioner. Det handlar också om otillräckliga kontroller på växlingskontor i Köpenhamn, skriver NSK i ett pressmeddelande.

"Historiskt svaga processer"

Nordea gjorde redan 2019 en reservering på 95 miljoner euro för att täcka befarade kostnader för penningtvättsrelaterade ärenden och banken bedömer att den är tillräcklig för att täcka vad som nu väntar.

"Som tidigare meddelats räknar Nordea med böter i Danmark för historiskt svaga processer och rutiner för bekämpning av penningtvätt och har gjort en reservering för pågående penningtvättsärenden", skriver Nordea i pressmeddelandet.

"Nordea har samarbetat och gett full insyn för de danska myndigheterna i nästan nio år och ser fram emot ett beslut av domstolen", tillägger storbanken.

Enligt tidigare danska tidningsuppgifter ska utredningen bland annat ha rört otillräcklig kontroll av ryska bankkunder, som fått miljonbelopp från skatteparadis, samt transaktioner som handlar om misstänkt finansiering av terrorism.

FI avskrev Nordea-ärende

Nordea har tidigare även förekommit i läckor som visat hur misstänkta miljardtransaktioner med kopplingar till Ryssland och Kazakstan har gjorts av Nordea-kunder 2013-2017.

Finansinspektionen (FI) i Sverige slog 2015 fast att Nordea hade "stora brister i sitt arbete med att motverka penningtvätt och finansiering av terrorism" och delade ut en varning och en straffavgift på 50 miljoner kronor.

FI skrev 2022 av ett annat ärende där man undersökte brister i Nordeas filial i Sverige tillämpning av regelverket mot penningtvätt.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nordea Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt