De populära fonderna som lyft mest i AI-rallyt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

De populära fonderna som lyft mest i AI-rallyt

De

De amerikanska techjättarnas börsutveckling sätter tydliga spår i svenskarnas pensionsfonder. Men några populära fonder har varit bättre än andra på att hitta AI-stjärnan Nvidia.

Amerikanska Nvidia, ett av världens högst värderade bolag, har blivit företaget på allas läppar i den globala AI-kapplöpningen. Börsuppgången på över 140 procent bara i år och en bit över 200 procent de senaste tolv månaderna ger även ett välkommet tillskott för svenska pensionssparare.

Bland flera av de mest populära fonderna hos nätbanken Avanza ligger de stora teknikjättarna, även kallade för "the magnificent seven", i topp sett till innehav. Där ingår – förutom Amazon, Alphabet (Google), Apple, Meta, Microsoft och Tesla – även Nvidia.

Tänkte om

Av de största fonderna på Avanza som investerar i utländska aktier är det Swedbank Robur Technology, med runt 150 000 sparare, som har gynnats mest av Nvidias framgångar. Fonden har drygt 9,6 procent av sitt innehav i Nvidia, vilket gör det till fondens största. På ett år är fondens värdeutveckling 29,5 procent.

Avanza Global med nära 462 000 ägare har 4,2 procent av sitt innehav i bolaget och Länsförsäkringar Global Index, med drygt 300 000 ägare, har ett innehav på knappt 5,0 procent.

En populär fond som har ett relativt litet ägande i bolaget är Avanza Auto 6 med bara 1,3 procent. Fonden är upp 12 procent på ett år.

I våras uppmärksammade Dagens Industri att 90 000 sparare i Avanzas USA-fond helt hade missat rallyt i Nvidia eftersom fonden valt bort bolaget av hållbarhetsskäl. Sedan dess har dock fonden tänkt om och investerat i Nvidia och 9,5 procent av fondens innehav ligger nu i aktien.

"Framsida av myntet"

Den statliga pensionsfonden AP7 Såfa, som är det förvalda alternativet för dem som inte vill göra egna fondval för sina premiepensionspengar, investerade i Nvidia 2010, då 27 miljoner kronor.

I dag rör det sig om 35 miljarder kronor – motsvarande 3 procent av fonden med en värdeökning på 17 miljarder sedan årsskiftet.

– Det här är framsidan av myntet. Nu har den här sektorn gått väldigt bra och Nvidia har gått fantastiskt bra. Det kommer i slutändan att komma våra sparare till del i form av bättre pensioner, säger Johan Florén, kommunikationschef på statliga AP7.

Källa: Malin Johanson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt