Di ser utmaningar för börsstjärnan: Stora skor att fylla
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Di ser utmaningar för börsstjärnan: Stora skor att fylla

Di

Saab har rusat på börsen sedan Ukrainakrigets utbrott och är nu värderat i samma nivå som börsstjärnan Atlas Copco. Trots detta finns det allvarliga frågetecken kring företagets förmåga att generera kassaflöde till sina aktieägare, rapporterar Dagens industri.

  • Saab har under de senaste tio åren genererat en total rörelsevinst på 22,3 miljarder kronor, men endast 6,1 miljarder kronor i kassaflöde efter investeringar.
  • Enligt Dagens industri räcker inte detta till givet de höga förväntningarna på Saab.
  • För att motivera företagets nuvarande börsvärde och för att fortsätta stiga på börsen, behöver Saab förbättra sitt kassaflöde och fortsätta växa kraftigt.

Trots att Saab har gjort en total rörelsevinst på 22,3 miljarder kronor under de senaste tio åren, har detta bara resulterat i ett kassaflöde på 6,1 miljarder kronor efter investeringar under samma period. Detta har påverkat utdelningen till aktieägarna som har varit mer eller mindre stillastående på en låg nivå.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Stora förväntningar på Saab

Enligt Dagens industri räcker inte detta till givet de höga förväntningarna på Saab. "Nu är förväntningarna skyhöga men förutsättningarna istället väldigt gynnsamma. För att nuvarande börsvärde ska kunna motiveras och för att aktien ska kunna klättra vidare måste Saab fortsätta växa kraftigt, men framför allt förbättra kassaflödet till sina ägare. Nuvarande börsvärde ställer helt andra krav”, skriver tidningen.

Vi på Börskollen kommer fortsätta hålla ögonen på Saab och följa hur bolaget hanterar denna situation framöver.

Börskollen om Saab

Saab är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern SAAB B på Large Cap. Saab verkar inom sektorn Industri och aktien har 94962 st ägare hos Avanza samt 26994 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Saab är en leverantör av produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Produktportföljen består av flygplan som JAS Gripen, ytfartyg och ubåtar, samt vapen och tillhörande system. Bolaget bedriver sin verksamhet i Sverige och på flertalet marknader inom Europa, USA och Australien. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om Saab, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Saab

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt