Efter historiska rapportraset – Bankaktien handlas nu till 30 procent rabatt
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Efter historiska rapportraset – Bankaktien handlas nu till 30 procent rabatt

Efter

Handelsbankens aktiekurs fick sig en stor smäll i samband med bankens senaste kvartalsrapport som presenterades under onsdagen. Detta resulterade i aktiens sämsta börsdag i modern tid. Morningstars analytiker Niklas Kammer menar dock att aktien nu är undervärderad.

  • Handelsbankens aktiekurs sjönk med 12% efter att kvartalsrapporten släpptes och fortsatte även lägre under efterföljande dag.
  • Enligt Morningstars analytiker Niklas Kammer är aktien nu undervärderad och handlas med en rabatt på cirka 29%.

Handelsbankens aktie rasade med 12% efter att kvartalsrapporten publicerades och föll ytterligare 2% dagen efter.

I rapporten framkom att räntenettot sjönk med 4% på sekventiell basis under första kvartalet efter att ha rensat för valutakurseffekter och avgiften till insättningsgarantisystemet.

Räntenetto och ökade rörelsekostnader

Kammer noterade i sin analys att Handelsbanken upplever ökad konkurrens, vilket har lett till pressade marginaler. Banken har även sett att kunder har börjat flytta sina saldon till inlåningskonton med lägre marginaler. Dessa faktorer har förvärrat bankens situation. En liknande trend observerades hos jämförelsebanken SEB under första kvartalet.

Bankens rörelsekostnader har ökat med 6% jämfört med föregående kvartal, vilket huvudsakligen beror på högre lönekostnader på grund av ökad personalstyrka och lönejusteringar. Kammer menar att ledningen måste vara uppmärksamma på kostnads-/intäktsförhållandet, som ligger på 42%. Kostnadskontroll har utpekats som en av bankens grundpelare de kommande åren.

Morningstar-analytikern behåller dock sin uppskattning av verkligt värde på 137 kronor per aktie, och anser därmed att aktien är undervärderad och nu handlas till en rabatt på cirka 29%.

VD:n fyller på sitt innehav

Efter kursraset passade Handelsbankens VD, Michael Green, på att köpa 5000 aktier i bolaget. Köpet kostade Green nästan en halv miljon kronor och gjordes den 25 april. Efter transaktionen äger Green nu totalt 75 000 aktier i Handelsbanken.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt