Ekonomen varnar för investmentbolagen – och belyser trendbrott i Investor
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Ekonomen varnar för investmentbolagen – och belyser trendbrott i Investor

Ekonomen

Under mars månad petades Investor från sin position som den mest nettoköpta aktien bland Nordnets svenska kunder. En minskad rabatt i aktien anses vara orsaken till detta trendbrott. Detta sker i en tid då börshumöret är på topp och riskaptiten ökar, vilket tydligt märks i minskade rabatter och ökade premier i investmentbolag, skriver Nordnet sparekonom Frida Bratt.

  • Investor är inte längre den mest nettoköpta aktien bland Nordnets svenska kunder.
  • En minskad rabatt i Investor-aktien är troligen orsaken till detta trendbrott.
  • Ökade premier och minskade rabatter i investmentbolag är tydliga tecken på det höga börshumöret och den ökade riskaptiten.

Investmentbolagen med högst premier och rabatter

Investors substansrabatt låg så sent som i september 2023 på 16 procent, vilket ligger i linje med det historiska snittet på cirka 15 procent. Nu ligger den på endast 7 procent, till följd av en stark kursutveckling för aktien (och dess underliggande innehaven).

Samtidigt som rabatterna minskar, ses också ökade premier på sina håll. I september 2023 handlades Latour till en premie på 13 procent, nu är den nästan 35 procent. Även Bure har upplevt en ökning av premier från 5 procent till 12 procent, belyser Frida med hänvisning till tjänsten Ibindex.

Investmentbolag Premie/Rabatt
Flat Capital -83.31%
Latour B -34.26%
Bure Equity -12.13%
Öresund -8.23%
VEF +51.79%
VNV Global +54.27%
Karolinska Development B +66.55%
Fastator +86.45%

Per 2024-04-05. Källa: Ibindex. Rabatt - och rabatt +. Utgår från så kallad "beräknad rabatt".

Substansrabattens betydelse

Hon framhäver att substansrabatten (dvs. att värdet på investmentbolagets aktie är lägre än värdet på underliggande innehav) är ett viktigt argument för att köpa investmentbolag.

"En anledning till att du vill, och ska ha, rabatt på en del investmentbolag är att du ju erbjuds en korg av aktier där du inte valt alla bitarna själv. Du får ta det som erbjuds, och för det vill du ha en liten rabatt", resonerar hon och fortsätter; "Men det är viktigt att vara vaksam på riskerna. I tider av ökad riskaptit brukar onoterat värderas upp, vilket ökar risken för en så kallad dubbelsmäll, det vill säga både en fallande aktiekurs och en ökad rabatt/minskad premie."

Tips: I vår stora guide om Bästa investmentbolagen kan du lära dig mer om begrepp som substansrabatt och -premie samt fördjupa dig mer kring svenska och utländska investmentbolag.

Generellt bra investeringsform

Förvaltningskostnaderna för investmentbolag ligger runt 15 punkter, vilket kan jämföras med den årliga avgiften för en svensk aktivt förvaltad aktiefond, som oftast överstiger 1 procent. Ägandet i investmentbolag kan också vara attraktivt då du kan följa erfarna förvaltare med god och långvarig historik.

"Men det gäller det att tänka till både en och två gånger innan man köper ett investmentbolag till en väldigt hög premie eller till en rabatt som ligger långt under det historiska snittet", avslutar Frida.

Under fredagen kunder vi också se storbanken Nordea sänka Investor till behåll (köp) och Industrivärden till sälj (behåll), vilket medförde att investmentbolagsaktierna tappade i den sura fredagshandeln. På vår sida Riktkurskollen kan du smidigt följa hur analytikerna ställer sig till bolagen, med justering av sina rekar och riktkurser.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Investor

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt