Småspararfavoriten delas upp i tre bolag
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Småspararfavoriten delas upp i tre bolag

Småspararfavoriten

Ett bolag ska bli tre när spelutvecklaren Embracer delas upp och särnoteras på Stockholmsbörsen. För plågade småsparare i bolaget är det här nu goda nyheter, utlovar vd:n Lars Wingefors. Ett nytt kapitel i Embracers historia.

Ett nytt kapitel i Embracers historia. Så beskriver Lars Wingefors beslutet som är något man enligt honom funderat kring en längre tid.

– Vi har funderat på det här i flera år. Vi var tvungna att ta ett omstruktureringsgrepp och då passade det inte, nu är vi klara med omstruktureringen och gjort avyttringar och nu kände jag att det är dags att börja prata framtid.

Rent praktiskt innebär det att bolagen kommer att vara separata, börsnoterade och med eget fokus under namnen Asmodee, Coffee Stain & Friends och Middle-earth Enterprises & Friends.

Mot brädspel

Den förstnämnda delen inriktas på brädspel, den andra på PC, konsol och mobil medan den tredje bland annat rättigheterna till Sagan om Ringen och Tomb Raider.

Det Karlstadsbaserade bolaget har under senare år utvecklats till en riktig småspararfavorit med bland annat över 90 000 ägare hos till exempel Avanza, lika många som klädjätten H&M och betydligt fler än till exempel Handelsbanken. Just dessa fick förra året se värdet rasa på aktien efter en rad dystra besked. Det här är nu en del i vändningen, hävdar Lars Wingefors.

– Många småsparare har frågat: "kommer det någon gång aktieutdelning Lars?" och svaret i morse är att det kommer en ganska kraftig sådan. Är man aktieägare i Embracer kommer man i slutändan att ha tre aktier. Det är ett sätt att leverera tillbaka värde till aktieägarna.

– Sen är jag medveten om att många aktieägare gick in i bolaget under våra "peakår" 2019–2021 med väldigt höga värderingar och det är jag ödmjuk inför. Vår målsättning är att alla tre aktier kan leverera långsiktigt värde. Det är en symbios.

Tummen upp

Från marknaden är det också tummen upp, vid lunchtid är aktien upp drygt 10 procent och en av de bäst presterande på Stockholmsbörsen, dock i ett perspektiv att den är ned 36 procent på ett års sikt.

Enligt Wingefors betyder dock beslutet inte att företaget ska lämna Karlstad och Värmland. I stället kan det betyda nyanställningar:

– Där kommer vi anställa fler för att bygga de här tre bolagen så det är min ambition att hålla kvar bolaget där.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Embracer

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Embracer

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt