Färsk rapport: Räntan kommer inte falla så mycket som många tror
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Färsk rapport: Räntan kommer inte falla så mycket som många tror

Färsk

Enligt Nordeas senaste konjunkturrapport, finns det tecken på att Sveriges ekonomi börjar återhämta sig. Trots detta förväntas inte styrräntan återvända till nivåerna före pandemin. Hushållen kan istället behöva vänja sig vid högre ränteutgifter på sina bolån.

  • En serie räntesänkningar förväntas från Riksbanken under 2024, men räntorna kommer inte tillbaka till förpandeminivåer.
  • Bostadspriser förväntas stiga med totalt sex procent under 2024 och 2025, men kommer fortfarande vara nio procent lägre jämfört med toppnoteringen våren 2022.

Nordeas konjunkturrapport pekar på en ekonomisk återhämtning i Sverige, men varnar samtidigt för att det inte kommer vara en spikrak resa. Fallande konsumtion och bostadspriser har varit två belastningar för ekonomin, men nu förväntas en riktningsförändring.

Trots detta, kommer räntorna inte att återgå till de nivåer vi såg före pandemin, enligt Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på storbanken.

Räntesänkningar på horisonten

Nordeas prognos bygger på att Riksbanken kommer att genomföra en serie räntesänkningar under 2024. En första nedjustering förväntas i maj, följt av ytterligare fem sänkningar under året, vilket skulle resultera i en styrränta på 2,5 procent i slutet av 2024. Detta är dubbelt så många räntesänkningar som Riksbankens ledamöter förutspådde vid sitt senaste möte i mars.

Läs även: Ekonomer tipsar: Hög tid att binda din sparränta – inför kommande räntesänkningar

Svenskarna behöver anpassa sig till nytt "normalläge"

Trots de kommande räntesänkningarna kommer månadskostnaden för ett rörligt bolån på 3 miljoner kronor att stabiliseras runt 6 100 kronor inklusive ränteavdrag. Detta är betydligt lägre än dagens nivåer på cirka 8 700 kronor, men fortfarande mer än dubbelt så mycket som innan den senaste tidens inflationsuppgång. Då låg motsvarande månadskostnad på ungefär 2 700 kronor.

Rapporten menar alltså att svenskarna kommer att behöva anpassa sig till ett nytt normalläge när det gäller ränteutgifter, vilket kommer att bli en anpassningsprocess för många.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nordea Bank

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt