Ekonomer tipsar: Hög tid att binda din sparränta – inför kommande räntesänkningar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Ekonomer tipsar: Hög tid att binda din sparränta – inför kommande räntesänkningar

Ekonomer

Efter senaste inflationssiffran verkar nu Riksbankens första räntesänkning vara inom nära räckhåll. I ljuset av denna utveckling uppmanar sparekonomer sparare att överväga att binda sina sparräntor för att dra nytta av de nuvarande höga nivåerna – här hittar du bästa sparräntan!

  • Riksbankens första räntesänkning är väntad, vilket kan leda till lägre sparräntor.
  • Sparekonomer rekommenderar därför att man som sparare överväger att låsa in nuvarande höga sparräntor.
  • Nedan finner du en tabell med jämförelse över de bästa sparräntorna idag.

Som vi tidigare har rapporterat om bromsade den svenska inflationen in mer än beräknat i mars, vilket har lett till att alla storbanker nu förväntar sig att Riksbanken kommer att sänka räntan redan i maj. Handelsbanken, som tidigare hade förutspått en räntesänkning i juni, har nu ändrat sin prognos till maj.

Enligt Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, finns det fortfarande möjlighet att göra en affär. Om man binder sitt sparkapital i tre månader upp till ett par år kan man få närmare 4,50% i ränta. "Till och med jag har funderat på att binda en del av mina sparpengar", säger hon, rapporterar Privata Affärer.

Till och med jag har funderat på att binda en del av mina sparpengar."

Som vi tidigare har belyst får hon också medhåll från Ica Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér som också varnar för att räntesänkningar prissätts tidigt i sparräntorna, och rekommenderar att det kan vara klokt att låsa in dagens räntor för sparande en tid framöver.

"Räntesänkningar prisas in tidigt i sparräntorna, men det går fortfarande att få bra villkor i de bundna alternativen. Sparräntorna kommer bara att fortsätta att röra sig nedåt", säger han.

Sparräntorna kommer bara att fortsätta att röra sig nedåt."

Jämförelsetabell: Här hittar du högsta sparräntan idag

Tabellen från Compricer nedan uppdateras löpande per automatik så att du alltid får se aktuell ränta, så att du därmed smidigt kan jämföra och hitta bästa sparräntan idag. I tabellen ser du den aktuella rörliga räntan samt räntan för olika bindningstider.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti. Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att trycka på informationsknappen. Klicka på “Läs mer pilen” för att komma till respektive sparkontos hemsida eller "Visa fler" för att se hela listan.

SaveLend Fast – 6 % fast ränta på 12 månader

Om du söker högre ränta men kan tänka dig att kliva ut något på riskskalan erbjuder SaveLend sedan april marknadens nyaste fasträntekonto, SaveLend Fast, med hela 6 % fast ränta på 12 månader, vilket sticker ut vid en jämförelse med andra räntor som erbjuds för olika fasträntekonton idag. Ditt sparande är också säkrat med SaveLends Kapitalskydd.

Med SaveLend Fast får du ett förutsägbart sparande med en fast avkastning på 6 % efter löptidens slut. Du behöver binda dina sparpengar i minst 12 månader och minsta insättning är 10 000 kr.

Innehåller annonslänk till SaveLend.

Anledningen till att SaveLend kan erbjuda marknadens i särklass bästa sparränta är tack vare deras modell där de investerar dina sparpengar i krediter under bindningstiden. Det rör sig alltså inte om ett traditionellt sparkonto, men likheterna är många.

Det påverkar dock inte din avkastning. Skulle avkastningen ligga under 6 % vid bindningstidens slut skjuter de till den delen som saknas, och genererar den mer tar de den överskjutande delen. Du får 6 % oavsett hur deras investeringar presterar helt enkelt.

Fördelar och risker med att binda sparränta

Det finns dock några viktiga faktorer att tänka på innan man binder sin sparränta. För det första, om du behöver pengarna i förtid kan det vara svårt eller omöjligt att ta ut dem utan att förlora den ackumulerade räntan. Detta gäller särskilt om du väljer att binda ditt sparkapital hos en aktör som inte tillåter uttag under bindningstiden.

Sahlberg rekommenderar att om du behöver tillgång till dina pengar inom en kortare tid, kan det vara bäst att ha både ett rörligt och bundet sparkonto. På så vis kan man maximera sina ränteintäkter samtidigt som man behåller viss likviditet.s

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt