Flera länder stödjer förslag om skatt på superrika – men USA är emot
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Flera länder stödjer förslag om skatt på superrika – men USA är emot

Flera

En ny rapport föreslår att världens superrika ska beskattas, något som kan generera över 2,6 biljoner kronor årligen. Förslaget har fått stöd från flera länder och syftar till att skapa en grund för politiska diskussioner om rättvis fördelning av skatteintäkter.

  • Beskatta världens 3 000 dollarmiljardärer kan ge 2 600 miljarder kronor årligen.
  • Förslaget stöds av länder som Brasilien, Frankrike och Spanien.
  • USA motsätter sig förslaget.

Enligt en ny rapport, som publicerats av den franska ekonomen Gabriel Zucman, skulle en internationell beskattning av världens superrika kunna generera över 2,6 biljoner kronor årligen. Rapporten har beställts av Brasilien, som under 2024 är ordförande i G20, och syftar till att skapa en grund för politiska diskussioner. Enligt Zucman finns ett överväldigande stöd för förslaget. Det rapporterar Expressen.

Internationellt system för beskattning

Rapporten, som släpptes på tisdagen, föreslår att ett internationellt system för att beskatta världens 3 000 dollarmiljardärer är tekniskt möjligt. Genom att införa ett tillägg på minst två procent av förmögenheten utöver den vanliga inkomstskatten, skulle detta system kunna samla in upp till 250 miljarder dollar årligen, vilket motsvarar drygt 2 600 miljarder kronor. Zucman påpekar att världens rikaste hushålls förmögenheter har vuxit med sju procent per år sedan 1987, rensat för inflation, jämfört med ett globalt snitt på tre procent.

Bredare stöd och motstånd

Förslaget har fått stöd av flera länder, inklusive Brasilien, Frankrike, Spanien, Belgien, Colombia och Afrikanska unionen. Enligt Gabriel Zucman har miljardärer och deras företag gynnats kraftigt av globaliseringen, vilket väcker frågan om moderna skattesystem lyckas fördela vinsterna på ett lämpligt sätt eller om de snarare koncentrerar dem ytterligare. USA motsätter sig dock förslaget, vilket kan skapa hinder för dess genomförande.

Vi på Börskollen publicerade nyligen en lista över världens rikaste personer, där Teslagrundaren Elon Musk toppar före Amazons Jeff Bezos.

Ingen svensk finns med på listan över de absolut rikaste i världen, men Sverige har i nuläget cirka 40 dollarmiljardärer, där H&M:s Stefan Persson toppar listan, följt av Antonia Ax:son Johnson och hennes familj. Det återstår att se hur förslaget om beskattning av världens superrika kommer att påverka den svenska ekonomin och dess mest förmögna individer.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Amazon

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt