Företagare: Skillnaden mellan operationell och finansiell leasing
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Företagare: Skillnaden mellan operationell och finansiell leasing

Företagare:

Företagsleasing har två huvudtyper, operationell och finansiell leasing. Dessa termer kan verka komplicerade men i grund och botten handlar det om vem som tar risken ifall bilen tappar i värde och hur underhållskostnaderna för en bil fördelas. I denna artikel ger vi en översikt över vad dessa leasingalternativ innebär och hur de skiljer sig åt.

  • Operationell leasing är som ett hyresavtal där leasinggivaren äger bilen och företaget betalar en avgift för att använda den, inklusive service, försäkring och reparationer.
  • Finansiell leasing innebär att företaget betalar en avgift över en bestämd tid och tar ansvar för service, försäkring och reparationer, samt för bilens restvärde vid avtalets slut.
  • Riskfördelningen, dvs vem som tar risken när bilen tappar i värde, är den stora skillnaden mellan de två typen av leasingavtal.

Operationell leasing - hyresavtalet för bilen

Med operationell leasing fungerar avtalet likt ett hyresavtal. Leasinggivaren äger bilen och företaget betalar en avgift för att använda den under en viss tid. Avgiften inkluderar service, försäkring och eventuella reparationer.

När leasingavtalet löper ut lämnas bilen tillbaka till leasinggivaren, vilket innebär att företaget inte behöver ta ansvar för bilens restvärde och försäljning. Dock kan leasinggivaren debitera företaget för onormalt slitage på bilen.

  • Företaget erbjuder billeasing till en fast månadskostnad, vilken anpassas efter de tillval du väljer.
  • Du har möjlighet att lägga till tjänster som drivmedel, försäkring och reparationer i ditt leasingavtal för att minska både ditt ansvar och den tid som krävs för att hantera dessa aspekter.
  • När leasingavtalet löper ut lämnas bilen tillbaka, och du slipper bekymra dig om bilens andrahandsvärde.

Finansiell leasing - när företaget tar ansvar för bilen

Finansiell leasing innebär att företaget betalar en summa varje månad över en bestämd tid med ett bestämt restvärde. Företaget ansvarar för service, försäkring och reparationer, precis som om det ägde bilen. Vid avtalets slut kan företaget välja att antingen återlämna bilen eller köpa den för det tidigare bestämda restvärdet. I många fall kan företaget även förlänga leasingperioden om det önskas.

Läs också: Billig bilförsäkring – Jämför och hitta billiga bilförsäkringar 2024

  • Företaget erlägger en månadskostnad som enbart täcker finansieringen.
  • Under leasingperioden har ditt företag fullt ansvar för bilen, inklusive kostnader för drivmedel, försäkringar, service och reparationer.
  • Det är ditt företags uppgift att fastställa bilens restvärde, hantera den framtida försäljningen av bilen, samt ta ansvar för eventuella värdeförändringar, vare sig de är över- eller undervärden.

Vem tar risken?

Den stora skillnaden mellan finansiell och operationell leasing ligger i riskfördelningen. Vid operationell leasing ligger både risker och fördelar hos leasinggivaren, medan vid finansiell leasing överförs dessa till leasingtagaren, det vill säga företaget skriver KVD.

Om värdet på bilen minskar, är det leasingtagarens risk vid finansiell leasing, men samtidigt kan det vara en fördel om bilens värde håller sig bra.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt