Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

FortsattFoto: Montage pressbild riksbanken

Fortsatt höga räntor - men håll ut vändning i sikte

De kommande veckorna kan bli avgörande för svenska hushåll, särskilt de med höga lån. På tisdag släpps nya inflationssiffror för oktober och den 23 november kommer ett nytt räntebesked från Riksbanken. Men osäkerheten är hög, och marknaden bedömer att det finns en 60/40 chans att styrräntan höjs igen.

Om Riksbanken väljer att höja styrräntan till 4,25 procent kommer det att innebära ökade utgifter för hushåll med stora bostadslån. Men det råder delade meningar om vad som kommer att hända. Swedbank tror på en höjning, medan Danske Bank tror att riksbankschef Erik Thedéen och direktionen kommer att lämna räntan oförändrad.

Inflationen påverkar räntebeslutet

Enligt Swedbanks prognoschef, Andreas Wallström, är den främsta anledningen till att de tror på en räntehöjning att inflationen under de senaste månaderna har varit högre än vad Riksbanken förutspått. Danske Banks chefsekonom, Michael Grahn, menar att det finns en hög sannolikhet att Riksbanken kommer att höja räntan om inflationen överstiger deras prognos.

Detta rapporterar gp.se om.

Vändning i sikte

Michael Grahn och Andreas Wallström lyfter båda fram att ränteracet borde avta. Riksbanken har på kort tid gått från nollränta till dagens nivå, något som återspeglas globalt. Jerome Powell, chefen för USA:s centralbank Federal Reserve, tolkades nyligen av marknaden som att räntehöjningarnas tid är över. Grahn och Wallström tror att vi kommer att vara i ett läge där Fed och ECB sänker räntan och svensk ekonomi försämras ytterligare inom ett halvår.

Swedbank tror att nästa räntesänkning kommer att ske i juni 2024, medan Danske Bank bedömer att det kommer att ske i "början av andra halvåret". Riksbankens prognos från september indikerade att en räntesänkning inte är aktuell förrän 2025.

Swedbank och Danske Bank förutspår 3 räntesänkningar under 2024, följt av ytterligare 4 sänkningar 2025. Wallström tror att Riksbanken kan sänka räntan även om inflationen skulle ligga lite över 2,0 procent, med tanke på det svaga ekonomiska läget och arbetsmarknaden i synnerhet.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.