Fortsatt höga räntor - men håll ut vändning i sikte
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Fortsatt höga räntor - men håll ut vändning i sikte

Fortsatt

De kommande veckorna kan bli avgörande för svenska hushåll, särskilt de med höga lån. På tisdag släpps nya inflationssiffror för oktober och den 23 november kommer ett nytt räntebesked från Riksbanken. Men osäkerheten är hög, och marknaden bedömer att det finns en 60/40 chans att styrräntan höjs igen.

Om Riksbanken väljer att höja styrräntan till 4,25 procent kommer det att innebära ökade utgifter för hushåll med stora bostadslån. Men det råder delade meningar om vad som kommer att hända. Swedbank tror på en höjning, medan Danske Bank tror att riksbankschef Erik Thedéen och direktionen kommer att lämna räntan oförändrad.

Inflationen påverkar räntebeslutet

Enligt Swedbanks prognoschef, Andreas Wallström, är den främsta anledningen till att de tror på en räntehöjning att inflationen under de senaste månaderna har varit högre än vad Riksbanken förutspått. Danske Banks chefsekonom, Michael Grahn, menar att det finns en hög sannolikhet att Riksbanken kommer att höja räntan om inflationen överstiger deras prognos.

Detta rapporterar gp.se om.

Vändning i sikte

Michael Grahn och Andreas Wallström lyfter båda fram att ränteracet borde avta. Riksbanken har på kort tid gått från nollränta till dagens nivå, något som återspeglas globalt. Jerome Powell, chefen för USA:s centralbank Federal Reserve, tolkades nyligen av marknaden som att räntehöjningarnas tid är över. Grahn och Wallström tror att vi kommer att vara i ett läge där Fed och ECB sänker räntan och svensk ekonomi försämras ytterligare inom ett halvår.

Swedbank tror att nästa räntesänkning kommer att ske i juni 2024, medan Danske Bank bedömer att det kommer att ske i "början av andra halvåret". Riksbankens prognos från september indikerade att en räntesänkning inte är aktuell förrän 2025.

Swedbank och Danske Bank förutspår 3 räntesänkningar under 2024, följt av ytterligare 4 sänkningar 2025. Wallström tror att Riksbanken kan sänka räntan även om inflationen skulle ligga lite över 2,0 procent, med tanke på det svaga ekonomiska läget och arbetsmarknaden i synnerhet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Danske Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt