Gold Town Games tar klivet mot krypto och play-to-earn
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Nyheter Börskollen

Gold Town Games tar klivet mot krypto och play-to-earn

Gold

Börskollen fördjupar sig i Gold Town Games spelplattform och deras nya krypto-laddade spelprojekt Cricket Star Manager genom att ställa frågor till Gold Town Games VD, Pär Hultgren, men först en bakgrundsanalys.

NGM Nordic SME-noterade Gold Town Games (GTG) är något av en doldis bland de svenska noterade spelbolagen. Bolaget har över tiden byggt upp en spelplattform som är navet i verksamheten och som GTG framgångsrikt har kapitaliserat på genom att såväl erhålla förfinansierade speluppdrag som att kunna skapa delägda dotterbolag med till synes låg finansiell utvecklingsrisk i projekten men med bibehållen hög uppsida. Spelplattformens ursprung finns att hämta i GTG:s första spel, World Hockey Manager. Ett mobilspel med nära 2 miljoner downloads och över 100 miljoner spelade hockey-matcher och så pass bra att hockeylegenden Wayne Gretzky kontaktade GTG och föreslog ett samarbete.

Tre spelbolag har under det senaste året ingått avtal om att samarbeta med GTG och med plattformen i centrum. Det är Sideline Labs som tillsammans med GTG utvecklar ett managerspel som bygger på amerikansk fotboll. Spelet Blitz Football manager är nära förestående en första lansering. Efter kapitalisering och försäljning av plattformen är GTG största aktieägare i Sideline Labs tillsammans med grundarna och Almi Invest. Även Norrlandsfonden med staten som huvudman finansierade projektet genom konvertibellån. Vidare har bolaget Grand Pike inlett ett samarbete med GTG med målsättningen att lansera ett managerspel som bygger på baseboll senare under 2022. Även här var GTG:s plattform en central komponent för att kunna attrahera externt kapital och därmed skapa en utvecklingsbudget för basebollspelet med minimal finansiell risk för GTG.

Den kanske mest spännande och uppseendeväckande affären offentliggjordes under förra månaden i år. GTG slöt då ett samarbetsavtal med spelproducenten CS Games med ett ordervärde för GTG om 17,5 MSEK, varav 7,5 MSEK avsåg licensavgiften för spelplattformen och 10 MSEK en utvecklingsbudget som stärker GTG:s kassaflöde med samma belopp. Detta för att utveckla ett play-to-earn (P2E) managerspel baserat på cricket. Spelet skall lanseras som Cricket Star Manager under Q3 2022 och har redan nu börjat bygga upp en följarbas inom sociala medier där Twitter-kontot sticker ut. Det är värt att notera att investerarna som också presenteras på Twitter har investerat i framtida tokens kopplade till Cricket Star Manager.

Översikt över Gold Town Games lanserade spel och pågående projekt


World Hockey Manager (WHM). Spelet har visat sig generera uthållig intjäningsförmåga och ger nu 4 år efter lansering ett fortsatt positivt kassaflöde till verksamheten. Spelet har genererat över 5 miljoner dollar i intäkter och över 100 miljoner hockeymatcher har spelats i spelet. WHM ägs 100 % av GTG.

World Football Manager (WFM). WFM är ett fotbollmanagerspel som inom kort bedöms kunna vara redo för en bredare global lansering. Spelet har finjusterats och anpassats genom flera mjuklanseringar, senast i Turkiet. Intäktsmöjligheterna för ett framgångsrikt fotbollmanagerspel är mycket hög. Fotboll som sport har världens största följarbas och brukar anges till cirka fyra miljarder människor. Med populariteten kommer också konkurrens från andra spel i samma vertikal. WFM:s mest aktiva användare har själv spelat mer än 16.000 matcher i spelet. Matchlängden är cirka 3 minuter. WFM ägs till 100% av GTG.

Landhockey Manager. Landhockey är en stor sport i världen med många utövare och en följarbas som uppskattas till flera miljoner människor. Anledningen för GTG valt att påbörja utvecklingen bygger på tre saker. Det är enkelt för GTG att anpassa sitt befintliga fotbollsspel till att bli Landhockey; det finns ingen eller minimal konkurrens inom landhockey; GTG har lyckats ingå ett samarbetsavtal med motsvarigheten till FIFA inom landhockey, dvs internationella landhockeyförbundet (FIH) där förbundet vill öka synligheten för sporten genom att hjälpa GTG att promota det helt utan kostnad. Landhockey Manager ägs till 100% av GTG.

Blitz Footboll Manager. Blitz utvecklas tillsammans med dotterbolaget, Side Line Labs, som GTG äger till 50+ %. Blitz är ett managerspel som bygger på sporten amerikansk fotboll. Konkurrensen för managerspel inom amerikansk fotboll är ganska låg och den stora och viktiga nordamerikanska marknaden är i centrum. Blitz är nära förestående en mjuklansering. GTG hoppas kunna upprepa mottagandet av Blitz på marknaden som med WHM. GTG sköter lanseringen av spelet genom divisionen GTG Publishing.

Baseball Manager. Basebollspelet utvecklas tillsammans med dotterbolaget, Grand Pike, som GTG äger till ca 56 %. Konkurrensen inom baseboll-vertikalen för managerspel bedöms vara mycket gynnsam. GTG hoppas kunna upprepa mottagandet av Baseball Manager på marknaden som med WHM och spelet planeras mjuklanseras under den andra halvan av året. GTG sköter lanseringen av spelet genom divisionen GTG Publishing.

Cricket Star Manager (CSM). CSM utvecklas tillsammans med spelproducenten CS Games som GTG efter genomförd kvittningsemission (licensavgiften på GTG:s spelplattform kvittas mot aktier) bedöms äga ca 14 % i. CSM är Gold Town Games första spel som drar nytta av blockkedjeteknologi samt en egen ekonomi i spelet. Spelet är ett s k play-to-earn-spel där spelarna har möjlighet att profitera på sitt spelande. Även GTG kan profitera på CSM då spelprojektet finansieras av CS Games med 10 MSEK i utvecklingsbudget. Därtill skall GTG bli allokerade 1.000.000 CSM-tokens utan ytterligare motprestation.

Intervju med VD


Börskollen (BK): Hej Pär och grattis till den nya affären avseende Cricket star Manager. Kan du kortfattat berätta hur det här påverkar Gold Town Games?

Pär Hultgren (Pär), VD på GTG: Förutom att det ger ett bra kassaflöde från verksamheten är det såklart väldigt gynnsamt för oss att kunna anpassa vår spelplattform till att även hantera play-to-earn-spelmekanik samt NFTs (non-fungible tokens). Detta kan vara nästa nya skifte i spelbranschen och vi är bland de första studios i vår nisch att ta klivet in.

BK: Ser du några risker med att kopplas ihop med kryptorelaterad spelverksamhet?

Pär: Jag och många andra bedömer att det snart blir lika självklart att enkelt kunna spela spel med blockkedjeteknik som vilket annat spel som helst utan blockkedjekoppling. GTG har enbart uppsidor i Cricket Star Manager avseende kryptorelaterad verksamhet och står inte med någon legal eller finansiell risk. Vi ser det som en fantastisk möjlighet att ta en stark position inom P2E-spel och kunna göra det i princip helt utan risk.

BK: Var är Gold Town Games om 3 år?

Pär: Jag bedömer att vi har goda förutsättningar att ha en helt annan kostym redan under 2022 och 2023 – såväl med avseende på intäkter och resultat som fler platser att kunna fungera som en attraktiv arbetsgivare på. Det är absolut möjligt att bygga upp virtuella team för att skala upp produktion och försäljning men för att bygga projektteam med den viktiga glöden är det viktigt att ha en hemmabas för interaktion och synlighet. Skellefteå är fantastiskt på många sätt men vi behöver också leta oss ut i världen i takt med att vi växer. På lite längre sikt är siktet inställt på att kunna tillhöra toppskiktet inom den globala spelindustrin i vår nisch.

BK: Hur fungerar er process att finjustera spel inför en bredare global lansering. Alltså när ett spel testlanseras genom en mjuklansering (soft-launch) på en utvald marknad? Har ni någon hemlig sås?

Pär: Vi har under åren byggt upp kompetens in-house som möjliggör att vi kan få god kännedom om vad som skall ändras eller förbättras genom den mätdata vi samlar in. Vi har också tillgång till spetskompetens som vi kallar in vid behov. Bland annat senior marknadsexpertis som tidigare arbetade med att skala upp spelsuccén TopEleven (fotbollamanagerspel) och även en professor som forskar inom området. Han missar aldrig chansen att påminna oss att ”hemligheten” i branschen (free-to-play) är att få spelarna att börja betala så tidigt som möjligt inuti spelet.

BK: Vad är du mest stolt över att ha lyckats åstadkomma hittills?

Pär: Vi har byggt en spelstudio från grunden och parallellt med har det etablerats flertalet spelutbildningar i Norrland. Med sporttermer kan det beskrivas som att vi byggt en ungdomsakademi där vi förädlar talanger med målsättningen att konkurrera i toppskiktet av ligan. Jag tror och hoppas att vi har en god företagskultur som ger människor möjligheten att vara sig själva och växa.

BK: Vissa som följer Gold Town Games verkar tycka att ni är väl torra när det kommer till kommunikation. Har du någon kommentar till det?

Pär: Det är alltid en balansgång. Vi vill kunna backa upp det vi kommunicerar och generera långsiktiga värden för bolaget. Men jag förstår att listade bolag behöver skapa synlighet. Vi ska vara ett bolag som har substans och inte enbart  framtida förväntan. I takt med att vi producerar allt fler spel kommer också antalet nyheter att öka, ni kommer att se mycket mer av GTG framöver.  

BK: Om du skulle vara tvungen att måla upp en optimistisk framtidsbild som skulle kunna bli verklighet. Hur skulle den kort presenteras?

Pär: I det korta perspektivet, 2022, kan vi göra framgångsrika lanseringar av våra spel World Football Manager och Blitz Football Manager men även Landhockey och Baseball. Med fler produkter på marknaden kommer våra intäkter att öka och även synligheten för bolaget. Detta ska möjliggöra att vårt bolag blir lönsamt och därmed värderas upp. Om vi dessutom lyckas etablera oss inom P2E genom Cricket Star Manager och även kan skapa ytterligare något uppdrag tror jag att vi kan skapa riktigt bra uppsidor för Gold Town Games. Vi har en solid plattform som blir bättre och bättre hela tiden, fortsätter vi att arbeta konsekvent och fokuserat kommer vi att hitta utrymmen på marknaden där vi kan skala upp vår intäktsmodell inom antingen free to play eller play to earn. Gold Town Games har många uppsidor och stora möjligheter att skala upp intäktssidan, när bitarna faller på plats kommer utväxlingen på bolaget att vara väldigt bra. Tillsammans, personal, användare och ägare har vi goda möjligheter att utmana toppskiktet i världen.

BK: Tack för detta, Pär och lycka till med affärerna, kommunikationen och inte minst börskursen.

Pär: Tack!

Nyheter om Gold Town Games

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt