Guld rusar till nytt rekordpris – Tre sätt att investera
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Guld rusar till nytt rekordpris – Tre sätt att investera

Guld

Att äga och investera i guld har tilltalat oss människor i tusentals år och förblir en populär investeringsform än idag. Men varför är guld en populär investering och hur kan man gå tillväga för att investera i denna ädelmetall?

Varför investera i guld?

Guld är berömt för att behålla sitt värde, även under ekonomisk instabilitet. I själva verket kan ekonomiska oroligheter faktiskt öka guldpriset, eftersom efterfrågan på guld ofta ökar när aktier och fonder faller i värde. Historiskt sett har både guld och silver sett betydande värdeökningar, trots perioder av nedgångar och prisstagnation.

Guldpriset har nyligen tangerat tidigare prisrekord och gjort nytt ATH!

Om du redan investerar i vanliga aktier och fonder, kan guld vara ett utmärkt tillägg till din portfölj. Denna ädla metall ger diversifiering, vilket hjälper till att sprida risken och kan även fungera som ett skydd mot inflation.

Hur investerar man i guld? Tre olika sätt

Det finns olika sätt att exponera sig mot guldpriset, och nedan listar vi tre vanliga sådana:

1) Via fonder eller aktier
2) Via olika derivatprodukter (som exempelvis ETP:er eller CFD:er)
3) Direkt i fysiskt guld

Innehåller annonslänkar till Avanza och IG.

Guldfonder eller aktier


Det första alternativet är att investera i guld genom aktier och fonder via en nätmäklare som Avanza eller Nordnet. Då kan du få en indirekt exponering mot guld på följande sätt:

Det finns guldfonder som samlar olika bolag verksamma inom exempelvis guldutvinning eller förädling. Fördelen med att investera i en sådan fond är att du får bra riskspridning direkt eftersom fonden innehar många olika värdepapper.

Utöver guldfonder kan du köpa aktier direkt i olika bolag som är guldproducenter. Fördelen med guldaktier är att du själv kan välja exakt vilka bolag som du vill investera i.

Exempel på en guldfond är Franklin Gold & Precious Metals och exempel på en guldaktie är Lundin Gold.

Derivatprodukter

Istället för att investera i aktier eller fonder som har exponering mot guldbolag kan man vilja ha en rakare exponering mot själva guldpriset (terminen). Då går det att handla med så kallade derivatprodukter, som exempelvis ETF:er, ETP:er eller CFD:er.

Det finns en uppsjö av olika alternativ, med eller utan hävstång, som alla har lite olika villkor/egenskaper, men den gemensamt nämnare är att de ska spegla prisrörelserna på guld. Du äger alltså inte guldet i sig, utan exponerar dig mot prisutvecklingen för guldterminen. På Avanzas sida för börshandlade produkter kan du läsa mer och se urval av olika instrument, med eller utan hävstång.

Detsamma gäller för CFD:er, som är en annan form av icke-börshandlade derivatprodukter vars syfte också är att följa utvecklingen för det underliggande guldpriset. Tradingmäklaren IG är ett exempel på en aktör som erbjuder CFD-handel för guld (såväl som 17 000 andra instrument globalt).

Fysiskt guld

Slutligen går det också att äga guld i fysisk form. Guldet finns i begränsad mängd vilket är en viktig anledning till att det behållit sitt värde och att guldpriset fortsätter att stiga på lång sikt. Om du är intresserad av att köpa guldtackor eller guldmynt finns det idag många nätbutiker som erbjuder säker leverans.

Fördelen med investeringsguld är att du inte blir påverkad av dagliga prisförändringar. Du äger guldet helt själv och påverkas därför inte heller av hur det går för ett visst bolag. Guldet i sin fysiska form är också lätt att omsätta till pengar vid behov.

Nackdelarna med att köpa fysiskt guld som investering är att det finns risk för stöld och att du behöver förvara guldet på ett säkert ställe som bankfack, vilket kan kosta extra pengar. Det kan även krävas mer pengar för att investera i guldet jämfört med värdepapper.

Läs mer: Guldpriset slår nytt rekord – dessa faktorer driver på

Fördjupning: Läs mer i våra stora guide om att Investera i ädelmetaller som guld och silver.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Avanza Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt