I upprustningens spår: Bästa försvarsaktierna för portföljen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

I upprustningens spår: Bästa försvarsaktierna för portföljen

I

Med globala händelser som skakar om världspolitiken, har försvarsindustrins aktier kommit i blickfånget. Amerikanska bolag har länge dominerat sektorn, men europeiska företag är på uppgång. Här presenterar Marcus Hernhag, skribent på Privata Affärer, några av de mest intressanta aktierna att hålla koll på inom sektorn.

  • L3Harris Technologies och Northrop Grumman är två starka amerikanska aktörer med positiva utdelningstrender och stadig tillväxt.
  • Saab och Rheinmetall är två europeiska företag som nu börjar visa tecken på försäljningstillväxt.
  • Invisio och Scandinavian Astor är två mindre bolag med stor potential men också högre risk.

Amerikanska aktörer leder vägen

USA fortsätter att dominera försvarsindustrin med starka företag som L3Harris Technologies och Northrop Grumman. L3Harris, kända för sin kommunikationsutrustning för C4ISR-marknaden, har haft en imponerande utdelningstrend med 22 år av höjningar i följd.

Northrop Grumman, med en bred verksamhet från F35-flygkroppar till Global Hawk-drönare, har haft en stadig tillväxt i intäkterna under de senaste 13 åren, belyser Hernhag men inflikar;

"De amerikanska krigsaktierna har klart bäst historik, men verkar inte gynnas lika mycket av upprustningen i väst som europeiska bolag. I alla fall om vi tittar till kursutvecklingen."

Europeiska företag på uppgång

Även i Europa finns det lovande aktörer. Saab och tyska Rheinmetall har båda gynnats av den ökade upprustningen i väst, vilket har lett till en uppåtgående trend i försäljningstillväxten. Saabs aktie har stigit rejält under de senaste två åren, medan Rheinmetalls aktie har mer än trefaldigats på två år.

"Saabs orderingång gynnas mycket av Rysslands anfallskrig mot Ukraina och blir Sverige fullvärdiga medlemmar av Nato blir det sannolikt ännu mer efterfrågan."

Detta rapporterar Privata Affärer om.

Mindre bolag med stor potential

Hernhag lyfter också fram mindre bolag, för den som är villig att ta en större risk, som Invisio och Scandinavian Astor. Invisio, som säljer kommunikations- och hörselskyddssystem, har nästan dubblat sina intäkter per aktie från 2021.

"Även vinsten pekar brant uppåt, men aktien handlas till över 50 gånger årsvinsten så det vill till att tillväxten fortsätter."

Astor, å andra sidan, har satt ambitiösa mål för expansion och hoppas omsätta minst 400 miljoner kr år 2026.

Sammanfattningsvis finns det många spännande aktier att hålla koll på inom försvarsindustrin under 2024. Vare sig du föredrar stabila amerikanska bolag, uppåtgående europeiska företag, eller mindre bolag med hög potential, finns det något för alla investerare i denna sektor.

Läs också: Analys: Köpråd för samtliga tre nischbanker efter starka rapporter

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Invisio

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt