Inflationen tickar upp – men är på väg ned
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Inflationen tickar upp – men är på väg ned

Inflationen

Inflationen väntas tillfälligt öka igen i januari. Men hushåll som hoppas på räntesänkningar behöver inte ge upp hoppet, enligt ekonomen Torbjörn Isaksson.

De bredare inflationsmåtten – KPI och KPIF – vänder uppåt i januari enligt prognosmakarna. Men det beror mest på vad som hände förra vintern, när elpriserna föll markant i januari.

– Det är vad vi kallar baseffekter, säger Isaksson.

Tittar man på den underliggande inflationen pekar prognoserna ändå nedåt.

– Det är en rätt så stor nedgång, säger Torbjörn Isaksson.

Det viktigaste måttet på underliggande inflation är KPIF-inflation exklusive energipriser. Där räknas varken boräntor eller energipriser in.

Detta inflationsmått har enligt Nordeas prognos fallit till 4,3 procent i januari, från 5,3 procent i december. Riksbankens senaste prognos är att den underliggande inflationen sjunker till 4,5 procent i januari, medan storbanken SEB:s ekonomer räknar med 4,4 procent.

– Vi tror att kärninflationen kommer ner till 2 procent redan i februari-april och sedan kommer att ligga och slå där, säger Isaksson.

Vatten- och elnätsavgifter

Matpriser är en joker i leken för inflationen. De lyfte med 4,2 procent i årstakt i januari, enligt Matpriskollens mätningar – en siffra som Isaksson tror är högre än vad SCB:s mätningar visar.

Andra faktorer som ofta spökar efter årsskiftet – och som kan trycka upp januariinflationen – är säsongsmässiga lyft för tjänstepriser. Bostadshyror höjs samtidigt som många avgifter får en årlig uppjustering – allt från medlemskap i bostadsrättsföreningar till avgifter för parkeringar, kollektivtrafik, vatten, avlopp och elnät och så vidare.

Dessutom gör SCB en årlig anpassning av den varukorg som används för att mäta KPI-inflationen till nya konsumtionsmönster. Det kan också ge effekter.

Ett tecken på att svensk ekonomi ändå är på god väg ut ur inflationschocken som präglat 2022-2023 är enligt Isaksson att de lite mer högfrekventa måtten på prisökningar – på en eller tre månader sikt – kretsade runt 2 procent under fjärde kvartalet.

Konkurser och varsel

Han beskriver samtidigt kostnadstrycket generellt som måttligt i den tröga tillväxten. Löneökningarna anses inte utgöra något hot. Och kronan – som via importpriser har gett inflationsimpulser – verkar ha stabiliserat sig en bra bit från fjolårets bottennapp.

Till det kommer en relativt stram finanspolitik, inflationsförväntningar som ligger vid inflationsmålet och en arbetsmarknad som kyls av – med fler konkurser och varsel.

Fakta: Vad betyder KPI och KPIF?

Inflation avser i dagligt tal konsumentprisökningarna under en period jämfört med priset för samma varor och tjänster under samma period ett år tidigare. Inflationen mäts med hjälp av konsumentprisindex (KPI), som utgår från prissättningen på en definierad korg av varor och tjänster.

Riksbanken använder ett annat justerat inflationsmått för sitt inflationsmål på 2 procent. Det heter KPIF och när den beräknas tas förändringarna av hushållens bolåneräntor bort.

Den underliggande inflationen eller "kärninflationen" beskrivs av andra alternativa inflationsmått. I Sverige används oftast måttet KPIF exlusive energi, där man förutom boränteeffekter även plockar bort energiprisförändringarna. I andra länder plockar man även bort livsmedelspriser när man pratar om underliggande inflation.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordea Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt