Inför byggrapporterna: Här ska du satsa – och dessa bör du undvika
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Inför byggrapporterna: Här ska du satsa – och dessa bör du undvika

Inför

Trots att byggsektorn fortsätter vara pressad, förutspår aktieanalytiker Albin Sandberg att vissa segment kommer att uppvisa styrka. Byggbolagens kommande kvartalsrapporter väntas dock inte innehålla några större glädjenyheter. Kepler Cheuvreux:s favoritaktier inom sektorn är de med låg exponering mot bostadsbyggande och hög exponering mot infrastruktur. Detta rapporterar Swedbank Aktiellt.

  • Byggsektorn, särskilt bostadsbyggandet, förväntas fortsätta ha en ansträngd utveckling.
  • Infrastruktursegmentet inom byggsektorn ser ut att fortsätta gå bra.
  • Kepler Cheuvreux:s favoritaktier inom sektorn är NCC och Skanska, båda med betydande inriktning på infrastrukturprojekt.

Albin Sandberg, aktieanalytiker på Kepler Cheuvreux, konstaterar att marknaden redan har tagit höjd för att de kommande kvartalsrapporterna för byggbolagen inte kommer att innehålla några större glädjenyheter.

Flera byggbolag, inklusive Peab, har redan utfärdat vinstvarningar. Sandberg förväntar sig att både bostadsbyggande och kommersiellt byggande kommer att fortsätta ha en ansträngd utveckling.

Detta rapporterar Swedbank Aktiellt om.

Bostadsbyggandet är svagaste segmentet

Sandberg menar att bostadsbyggandet är det svagaste segmentet inom byggsektorn. Trots att bostadspriserna har hållit sig relativt starka under de senaste två åren, och att räntorna ser ut att snart vara på väg ned, kommer det att ta tid innan byggmarknaden återhämtar sig. Han förutspår att bostadsbyggandet kommer att förbli svagt en bra bit in på 2024.

Infrastruktursegmentet går bra

Å andra sidan ser infrastruktursegmentet inom byggsektorn ut att fortsätta gå bra, enligt Sandberg. Detta inkluderar både fysisk infrastruktur, som vägar och tunnlar, och social infrastruktur, som simhallar, skolor och äldreboenden.

Sandberg rekommenderar därför aktier i byggbolag som är tyngre inom infrastruktur och har relativt låg exponering mot bostadsbyggande, såsom NCC och Skanska. Båda aktierna har köprekommendationer hos Kepler.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien NCC

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.