Investmentbanken ser köpläge i lastbilsjätten – så stor uppsida ser man
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Investmentbanken ser köpläge i lastbilsjätten – så stor uppsida ser man

Investmentbanken

Lastvagnskoncernen Volvo förblir attraktiv på börsen trots förväntade utmaningar, menar analyshuset Carnegie i en färsk analys. Bolaget har haft en stark framgång de senaste fem åren, vilket inte fullt ut återspeglas i aktiens värdering. Carnegie rekommenderar därför köp och sätter riktkursen till 360 kronor per aktie – motsvarande en uppsida på ca 30 procent.

  • Volvo har visat stark lönsamhet och god hantering av lägre volymer, vilket inte fullt ut reflekteras i aktiens nuvarande värdering.
  • Analysbolaget Carnegie råder till köp och sätter riktkursen till 360 kronor.
  • Trots förväntad svacka under 2024, är företaget välpositionerat med en stark balansräkning och attraktiv direktavkastning.

Under fredagen kunde vi rapportera att Volvo-aktien fäll kraftigt på börsen, efter att företagets näst största ägare Geely sålde alla sina B-aktier. Tappet är tydligt större än rabatten på de sålda aktierna, vilket har lett till förvirring bland mäklare och marknadsexperter. En del tror att försäljningen och det efterföljande värdetappet kan kopplas till involverade amerikanska banker.

Enligt en färsk analys menar dock Carnegie att aktien har "mer bränsle i tanken", och ser nytt köpläge med en uppsida omkring 30 procent.

Stark lönsamhet och ökad flexibilitet

I analysen framgrå att Volvo har visat en stark förmåga att hantera lägre volymer och har bibehållit sin lönsamhet, där bolagets operativa verksamhet satte rekord vid årsskiftet både i termer av omsättning och lönsamhet. Trots en minskning av lastbilsleveranser med 10 procent under första kvartalet, lyckades Volvo hålla omsättningen nästan oförändrad och den justerade rörelsemarginalen uppe vid 13,8 procent.

"Volvos lönsamhetslyft ska ses i ljuset av att koncernen ökat sin operationella flexibilitet och växt den mer lönsamma och mindre cykliska serviceaffären", skriver man.

Förväntad svacka under 2024

2024 förväntas bli ett mellanår för Volvo, med en förväntad minskning av omsättningen med drygt 7 procent och ett justerat rörelseresultat som backar med cirka 20 procent. Trots detta anser Carnegie att Volvo är väl rustat för en svacka med en stor nettokassa på balansräkningen. Värderingsmultiplarna på årets nedtryckta vinst är samtidigt inte högre än EV/EBIT 8,1x respektive P/E 12,4x.

Carnegie rekommenderar köp

Enligt Carnegie bör en högre och mer stabil lönsamhet leda till högre värderingsmultiplar. Aktuell värdering av Volvo-aktien reflekterar dock inte fullt ut bolagets kvaliteter. Därför behåller de sin positiva syn och rekommenderar köp av aktien, med en riktkurs på 360 kronor, samt ser hög direktavkastning som en stor bonus;

"I vårt huvudscenario hålls dessutom utdelningen oförändrad vid 16 kronor per aktie de närmaste åren, vilket ger en direktavkastning på attraktiva 5,5 procent."

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Volvo

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Volvo

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt